Çocuklar bu eğitimle, gerçek hayata, bağımsızlıklarını ve duygularını kontrol etmeye hazırlanırlar. Ebeveynler sık sık bu eğitim türünün ne olduğunu ve hangi etkinliklerle yapıldığını araştırıyor.

Montessori eğitimi nedir ve neyi amaçlar?

Bu eğitim türü her çocuğun kişisel olarak ihtiyaçlarının araştırılması ve ona özel alan oluşturulup eğitim verilmesidir. Montessoride her çocuğun kendine göre bir öğrenme tarzı ve hızı olduğu kabul edilerek buna uygun bir eğitim süreci oluşturulur.

Montessori eğitiminin amaçları şöyle:

  • Çocuğun dikkat dağınıklığını toparlamak
  • Çalışma ve üretebilmenin zevkli olduğunu göstermek
  • Toplumsal bir varlık olduğunu benimsetmek
  • Kaygı ve stres yaşadığında bunu sağlıklı şekilde dışarı vurabilmeyi öğretmek
  • Sorumluluk ve disiplin duygusunu aşılamak
  • Çözüm odaklı olmayı öğretmek
  • Kendine yetebilmeyi ve bağımsızlığı öğretmek
  • Kendine ve çevresine saygılı olmayı öğretmek

Montessori eğitimi yaşa göre farklılık gösterebilir. 0-3 yaş, 3-6 yaş, 6-12 yaş, 12-15 yaş arası eğitimler farklılık gösterir.

Sınavlara hazırlık sürecinde kitap seçerken bu unsurlara dikkat edin Sınavlara hazırlık sürecinde kitap seçerken bu unsurlara dikkat edin

0-3 yaş montessori eğitimi

Bu yaş grubundaki bebeklerin eğitiminde amaçlanan bebeğin kendisine ve dünyaya güvenmesini sağlamaktır. Bu yaş grubu çok küçük olduğundan bebeğin rahat hissedeceği ortamlar hazırlanır ve kitaplar, çıngıraklar, aynalar nesne olarak kullanılır.

3-6 yaş montessori eğitimi

Bebeklik döneminden çıkan ve artık anaokulu dönemine başlayan çocuklar bu dönemde en hızlı büyüme ve öğrenme evresinde olurlar. Bu yaşta çocukların bağımsızlıklarını ve duygularını kontrol etmeleri amaçlanır. Bu dönemde kendilerini ifade etmeleri ve yaratıcı yönleri desteklenir.

6-12 yaş montessori eğitimi

Bu yaş grubu çocuklar artık toplumsal yaşama uyum sağlamaya hazırlanmalı toplumun kurallarına uymaya yönlendirilmeli. Artık bilinçli şekilde olayları algılarlar. Bu dönemde çocukların hayal güçleri ve keşfetme özelliklerinin gelişmesi amaçlanır. Eğitimde her çocuğun ilgi alanlarına göre ve akranlarıyla özgürce keşif yapılmasına izin verilir.

12-15 yaş montessori eğitimi

Ergenliğe geçiş dönemi olan bu dönemde çocuklar topluma daha faydalı olmak isteyen duygulara sahip olurlar. Çocuklar bu dönemde klasik öğrenme metotlarını reddederler ve kendi çabalarıyla araştırıp deneyimleyerek öğrenmek isterler. Çocuklar kısıtlanmamalı öğrendikleri bilgileri deneyebilecekleri ortamlara yönlendirilmeliler.

Editör: Yasemin Dülgeroglu