Et iyi kalite ve yüksek oranda protein içerdiği için önemli protein kaynaklarımızdan biri. Kapıya dayanan Kurban Bayramında et tüketiminde ciddi artışların yaşanacağı ise kesin. Aşırıya kaçmanız sonucu problemlerle baş etmek zorunda kalmanız bayramı size zehir edebilir.

Zor günlerin ardından vücudunuzu doğru besinlerle yenileyin Zor günlerin ardından vücudunuzu doğru besinlerle yenileyin

Konu hakkında uzmanlar “Etin bileşiminde protein, yağ, mineraller ve vitaminler bulunduğunu ve  Protein ve yağın etteki oranı etin yağlı veya yağsız oluşuna göre değiştiğini belirterek “ Yağlı etlerin doymuş yağ asitleri ve kolesterol içeriği daha yüksektir. Etler başta B12 vitamini, demir ve çinko olmak üzere mineraller açısından zengindir. Özellikle ette bulunan demirin vücutta kullanılabilirliği yüksek olduğundan demir eksikliği anemisi tedavisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Etler C ve E vitaminleri ile kalsiyum bakımından zayıftır, bu nedenle C ve E vitamininden zengin meyve ve sebzelerle birlikte tüketilmelidir” uyarısında bulundu.

Kurban alımından etlerin saklanmasına kadar alacağınız tüm önlemler sağlığınız açısından büyük önem taşıyor.

Kurbanlık hayvanı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Hayvanın bakışları canlı olmalı, ishal ve burun akıntısı gibi hastalık belirtileri gözlemlenmemeli. Sağlıklı bir hayvanın duruşu dikkat çekici olmalı. Durgun, genel durumu zayıf ve kilo kaybetmiş hayvanlar tercih edilmemelidir."

Kurbanı keserken dikkat edilmesi gereken en önemli husus

Kesim aşamasında en dikkat edilmesi gereken hususlar çevre temizliği için gerekli tedbirler alınması ve pay edilen etlerin temiz araçlar içerisine konularak hijyenin sağlanmasıdır.

Kurban etini hemen tüketmeyin

Kurban eti, kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Etin, yaklaşık 12-24 saat bekletilmesi gerekir. Kurban etinin bu süre aralığında dinlendirilmesi, hayvanın kesimi sırasında oluşan kas kasılması durumu olan “ölüm katılığı”nı (rigor motris) ortadan kaldırarak etin sert olmamasını sağlar. Kurban etinin bir süre bekletildikten sonra tüketilmesi, sindirimi kolaylaştırmakla birlikte şişkinliği ve hazımsızlığı da engeller.

Et pişirilirken nelere dikkat edilmelidir? Kırmızı etin yıkanması doğru mudur?

Kesimden sonra et, koyu kırmızı renkte olur. Soğurken ve havalandırılırken zamanla, arzu edilen canlı kırmızı renge döner. Eti işlemek için kesimden sonra yaklaşık 3-4 saat beklenmelidir. Eti işlerken kirli yüzeylerle karşılaşılması durumunda ise et yıkamak yerine kirli yüzeyleri keserek almak gerekir. Etin yıkanması, hem kirlilik içindeki bakterilerin her yere yayılmasına hem de bakterilerin rahat çoğalmasına zemin oluşturur.

Pişirme yöntemi olarak haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli; kızartmadan ve kavurmadan kaçınılmalıdır. Mangalda ise et ile kömür arasında yaklaşık 15 santimetre mesafe bırakılmalıdır. Etlerin kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir. Kömürleşen etler kanser riski taşımaktadır. Ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

Kurban etleri hangi koşullarda saklanmalı?

Etler, büyük parçalara değil; kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara bölünmelidir. Tek pişirimlik miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayrılarak buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Hazırlanan etler buzdolabında -2 santigrat derecede 1-2 hafta; derin dondurucuda ise -18 santigrat derecede 6-12 ay muhafaza edilebilir.

Buzluktan çıkarılan etler nasıl çözdürülmelidir? Çözdürülen etin buzluğa geri konması sağlık açısından hangi sorunlara neden olur?

Pişirmek için buzluktan çıkarılan etler, buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmelidir. Çözdürülen et, hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürüldükten sonra tekrar dondurulan etlerde bakteri sayısı artmakta ve bu şekilde tüketilen etler, besin zehirlenmesine yol açabilmektedir.

Uzmanların belirttiğine göre tüm bu hususları dikkate alarak uygulamaya geçerseniz sağlık açısından oldukça önemli bir adım atmış olursunuz.

Kaynak; https://www.guven.com.tr/

Editör: Merve Kiraz