Mantar hastalığı, bir enfeksiyon hastalığı olduğundan cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, iltihaplanma ve şişlikler şeklinde görülür. El, ayak, yüz, vücut, kafa derisi gibi bölgelerde cilt üzerinde meydana gelen farklı mantar türleri nedeniyle enfeksiyon oluşur. Mantar, zamanla vücudun farklı bölgelerini de etkisi altına alarak yayılabilir.

Mantar hastalığı En Çok Nerelerde Görülür?

Mantar hastalıkları en çok ayak, tırnak, kasık ve vajina, saç gibi bölgelerde deri üzerinde ortaya çıkar. Bununla birlikte nadiren de olsa dil ve lenf bezlerini de etkisi altına alabilir.

Mantar Nasıl ve Neden Olur?

Mantar türleri, cilt yüzeyindeki keratin hücrelerine etki ederek deride deformasyona neden olur. Aşırı nemli ve sıcak alanlarda bulunmak, aşırı terlemek, dar kıyafetler giymek, havlu, peçete, ayakkabı gibi kıyafet ve aksesuarları başkalarıyla ortak kullanmak, enfekte hayvanlarla temas etmek, cildi yeterince kuru tutmamak, bazı ilaçların kullanımı, obezite, kadınlarda gebelik, hijyen kurallarına özen göstermemek mantar hastalığını tetikler.

Mantar Bulaşıcı Mıdır?

Mantar, bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle deri teması yoluyla ya da yakkabı, terlik, havlu, peçete, çarşaf ve nevresim, kıyafetler, çoraplar gibi eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilir. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle ortak kullanılan havuz, hamam, sauna, banyo, otel odası, plajlar gibi kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir. 

Mantar Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Tırnak Mantarı (Onikomikoz)

Ayak Mantarı (Tinea Pedis)

Kasık Mantarı (Tinea Cruris)

Vajinal Mantar (Kandidiyazis)

Vücut Mantarı (Tinea Corporis)

Çekirdeği şifa dolu: Soğuk demleme tekniği oldukça sağlıklı Çekirdeği şifa dolu: Soğuk demleme tekniği oldukça sağlıklı

Saç Mantarı (Tinea Capitis)

Editör: Sena ERDOĞAN