Ülke genelinde kuduz vakalarına karşı artış görülüyor. Birkaç köyün karantinaya alınmasına neden olan kuduz, ülke gündemine girerken, kuduz hakkında ki detaylar da merak ediliyor.

Kuduz nedir?
Zoonoz viral bir hastalık olan kuduz, evcil ve vahşi hayvanlarda görülebilir. Milyonlarca hayvanın hayatını kaybetmesine neden olan kuduz, memelilerin beyin ve omuriliğini etkileyebilen bir virüs olarak tanımlanır.

Nasıl Bulaşır?
Semptomları ortaya çıktığında ölümcül seyreden bu virüs enfekte olmuş bir hayvan tarafından ısırılma sonucu salya yolu ile bulaşır. Ya da enfeksiyona maruz kalmış hayvanın tükürüğü ile yakın temas, çiziği ve tahrip olmuş cilt/mukoza zarını yalaması yoluyla hayvanlardan başka hayvanlara veya insanlara bulaşır. 

Hastanelerde Böbrek Nakli Nasıl Yapılır? Hastanelerde Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?

Kuduz evcil hayvanlara, hastalığı taşıyan hayvanlarla doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Hastalık insanlara ise kuduzlu bir hayvan ile temas veya kontamine olmuş evcil hayvanlarından bulaşabilir.

Kuduz Hangi Hayvanlardan Bulaşır?
Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. 

Kuduz Olan Hayvan/İnsan Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra, hastalık neredeyse hem hayvanlar hem de insanlar için öldürücü nitelik taşır.
Hayvanlarda en belirgin kuduz belirtisi şiddetli davranış değişiklikleri ve açıklanamayan ilerleyici felç olarak tanımlanabilir. Hastalık belirtileri ortaya çıktıktan 3-7 gün sonra hayvan ölür.

İnsanlarda kuduzun ilk bulguları baş ağrısı, ateş, kaygı ve karıncalanma veya ısırık bölgesi yakınlarında değişen duyarlılıklar olabilir. İnsanların çoğunda aynı zamanda göz bebeklerinin genişlemesi, ses ve ışığa alışılmadık duyarlılık, değişen vücut sıcaklığı, nöbetler, halüsinasyonlar ve hidrofobi (suyla temasta hatta su gördükten sonra spazmlar) görülür.

Kendinizin Veya Evcil Hayvanınızın Kuduz Hastalığına Maruz Kaldığından Şüpheleniyorsanız Ne Yapmalısınız?
Yarayı bol su ve sabunla veya deterjan ile yaklaşık 15 dakika yıkayın. 
Ardından, yüzde 70 alkol/etanol, tentür veya iyot gibi virüsidal tedavi uygulayın. Yaraya dikiş atmayı mümkün olduğunca geciktirin.
Hemen bir doktora başvurun. Evcil hayvanınız veya bir kişinin, enfekte olmuş bir hayvana temas ettiği şüphesi varsa, erken müdahale hastalığı önleyebilir.
 

Editör: Sena ERDOĞAN