Kuruluşu 1868’e kadar gerilere giden Kızılay 144 yıldan bu yana “Karagün Dostu” olmaya devam ediyor.
 
Osmanlı İmparatorluğu döneminde “İmdat ve Muavenet Cemiyeti” adıyla kurulan, 1877’de “Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti” adını alan bu en köklü ve güçlü yardım kuruluşu, 1923’de Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını aldı. 1935’de ise “Türkiye Kızılay Derneği “ olarak anılmaya başladı.
 
Yurt içinde, yurt dışında, savaşta ve barışta felakete uğrayanların her türlü sağlık ve sosyal yardım hizmetlerini yerine getiren Kızılay, uluslar arası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Birliği içindedir.
 
İstiklal Savaşında önemli görevler üstlenmiş olan Kızılay’ın yardım eli, günümüzde, sadece ülkemizde değil, savaş mağdurları, her türlü doğal afetlerde diğer ülkelere de uzanmaktadır.
 
Erzincanımız, geçirdiği deprem felaketleri dolayısı ile Kızılay’ı yakından tanımış, başta barınma, gıda, giyecek, yiyecek olmak üzere çeşitli yardımlar görmüştür.
 
1992 depreminde hastanelerin yıkılıp hizmet dışı kalmasıyla Erzincan insanına sağlık hizmeti sunmak amacıyla kurulan ve  önce Kızılay Laboratuarı, sonraları Tıp Merkezi olarak önemli hizmet ifa etmiştir. Erzincan insanının söz konusu sağlık kuruluşuna önemli miktarda nakdi ve ayni bağışlarının olduğu hatırlardadır. Ne yazık ki, Kızılay’a ait sağlık kuruluşlarının kapatılmasıyla Erzincan Kızılay Tıp Merkezi de kapanmıştır. O yıl Kızılay Tıp Merkezi’nden sağlık hizmeti alan Erzincan insanının sayısı onbir binden fazla olduğunu hatırlatmalıyım.
 
1939 depreminde felaketzede Erzincanlıların acil iskanı için Kızılay’ın kurduğu 500 hanelik Kızılay Mahallesi günümüzde hala varlığını sürdürüyor. Ve Kızılay’ın hizmetlerini anımsatmaya devam ediyor.
 
Kuşkusuz, Kızılay bir yardım kuruluşudur. Yardım ve hizmet alanını daha da genişletmesi için, kendisi de yardım beklemektedir. O bakımdan Kızılay’a bağışta bulunarak, güçlenmesine katkıda bulunmak görevimiz olmalıdır. Sanırız “Kızılay Haftası”nın her yıl 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında değerlendiriliyor olmasının nedeni, Kızılay’ın zihinlerde yer etmesi, hizmetlerinin, yardımlarının hatırlanmasıdır.
 
Kızılay’ın, afetlerde vatandaşların çadır, giyecek, yiyecek, çeşitli yardım malzemeleri hizmetini en geniş anlamda yerine getirebilmesi için yardım depolarının sürekli dolu olmasına ihtiyaç vardır. Bu noktada, Kızılay’a yapılacak bağışlar önem ve anlam kazanmaktadır, diye düşünüyoruz…