Kızamık Nedir?

Çocukluk yaş grubunda daha sık olmak üzere dünya çapında görülen bulaşıcılığı en yüksek enfeksiyon  hastalığı olan kızamık, tüm vücutta deri döküntüsü ve grip benzeri semptomlara neden olan, çok kolay yayılan, bulaşıcı bir hastalığı olarak tanımlanır. Bilinen tek kaynağı insan olan bu hastalığa kızamık virüsü neden olur. 

Kızamık nasıl bulaşır?

Daha önce kızamık geçirmemiş veya kızamık aşısı ile korunur hale gelmemiş birisi kızamık hastası ile karşılaşırsa, neredeyse yüzde 100 kızamık olur. Yüksek ateş ve halsizlikle kendini gösteren kızamık, enfekte olmuş kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşması esnasında yayılan damlacıkların solunması ya da bu kişilerin kullandığı nesnelere temas edilmesiyle bulaşır.  Bu özellikleri nedeni ile toplum içerisinde çok kolay yayılır. 

Kızamık hastası bir kişiyle temas sonrası 10-12 gün içerisinde hastalığın gelişmesi beklenir. Kızamık hastalığı olan kişiler döküntünün başlamasından dört gün öncesine kadar, döküntünün başlamasından itibaren ise dört gün boyunca bulaştırıcı kabul edilir. 

Belirtileri nelerdir?

Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığı 
Yüksek ateş
Halsizlik
Göz yaşarması
Kuru öksürük
Boğaz ağrısı
Yorgunluk
Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler (konjonktivit)
Ağız içinde küçük grimsi beyaz lekeler (koplik lekeleri)
Vücutta döküntü
Kızamık döküntüsü ve ateşi ortalama 4-5 gün sürer, kuru öksürük ise bir hafta ile 10 gün kadar devam edebilir.

Kızamık kimleri daha ağır etkiler?

Doğuştan nedenlere veya AIDS, kanser, kemoterapi gibi durumlara bağlı bağışıklığın baskılandığı hallerde kızamık hastalığı daha ağır geçirilirken bazen  ölümle de sonuçlanabilir.

Korunmanın önemi?

Bildirilen kızamık vakalarının yaklaşık yüzde 30’unda bir ya da daha fazla komplikasyon gelişir. Bir yaş altı çocuklarda ve erişkinlerde ciddi komplikasyon riski daha yüksek olan bu hastalık, geçirenlerin yüzde 1 ile 6’sında zatürre, yüzde 6’sında ishal, yüzde 7-9’unda ciddi orta kulak enfeksiyonu, bin vakada bir körlük ve beyin iltihabına neden olur.

Korunmanın Yolu

Kızamıktan korunmanın tek yolu aşı olmaktan geçiyor. Bunun yanı sıra tedavi sürecinde ek olarak şu yollar izlenebilir;
Bol sıvı tüketilmeli
Parlak ışığın rahatsız ettiği durumlarda güneş ışığından uzak durulmalı
A vitamini takviyesi almalı
Bebekler dahil, aşılanmamış insanlar virüs bulaşmasından 72 saat sonra kızamık aşısı yaptırmalı

Kızamık Aşısı

Karanfil Suyu ile Sağlığınıza İyi Bakın! Karanfil Suyu ile Sağlığınıza İyi Bakın!

Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılama. Kızamık aşısıyla veya hastalığı geçirerek bağışıklık kazanmamış her birey, kızamık enfeksiyonuna karşı duyarlı olduğundan virüsle temas sonrası hastalığı mutlaka geçiriyor.

Kızamık aşısı Çocuklara 12’nci ayda ve 4’üncü yaşta yapılıyor. Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu tarafından 9 ay ve üzerindekiler ile 12 aydan küçük olan tüm bebeklere ilave bir doz kızamık aşısı daha öneriliyor.
 

Editör: Sena ERDOĞAN