Kurban Bayramı birlik ve beraberliğin üst safhalara taşınarak yardımlaşmanın pekiştirilmesi için en güzel olanak. Allah’a kulluk gerekçelerinden biri olan kurban, kimler tarafından kesilmeli, diyanet bu konuya nasıl bir açıklama getiriyor? Birçok insanın araştırdığı benzer soruların cevaplarını da sizlerle haberimizin detaylarında paylaşacağız.

Kurban kesmenin fazileti

Kurban, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in kıssasından ilham alarak, Allah'a olan sadakati ve teslimiyeti simgeler. Bu ibadet, Müslümanların Allah'a yakınlaşmalarını sağlar ve O'nun rızasını kazanmalarına vesile olur. Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanlar, hem bireysel arınma hem de toplumsal yardımlaşma açısından büyük bir önem taşır. Kurban kesmenin fazileti, bu ibadetin Allah katında büyük sevap getirmesiyle ilişkilidir.

Doğalgazda Yüzde 78'e Varan Zam! Doğalgazda Yüzde 78'e Varan Zam!

Kurban neden kesilir?

Kurban kesmenin amacı, Allah'a yakınlaşmak ve O'nun rızasını kazanmaktır. Bu ibadet, Müslümanların Allah'a olan şükranlarını ve bağlılıklarını ifade etmeleri için bir vesiledir. Kurban kesmek, aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine yardım etmeyi de içerir.

Gelelim en merak edilen soruya;

Dinimizde kimler kurban kesmek ile yükümlü?

Diyanetin konu hakkında yaptı açıklama şöyle;

“Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslümanın yerine getirmekle yükümlü olduğu malî bir ibadettir. Bu malın artıcı (nâmî) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaz. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gr. altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.”

Editör: Merve Kiraz