Üç metreye kadar uzanan boyu ve iki metreye kadar yayılan eni ile gösterişli çiçeklerden biridir o. Uzak doğu bitkilerini seviyorsanız büyük çiçekli Japon gülü tam sizlik! Evde bu çiçeğin bakımı ile ilgili detayları merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz!

Japon Gülü Bakımı İpuçları

Öncelikle bu bitkinin familyasını biraz daha yakından tanıyalım. Bu bitki, ebegümecigiller familyasından, büyük çiçekli ağaç ya da çalı türü olarak adlandırabileceğimiz bir bitkidir. Bir adı Japon gülü, diğeri ise hibiskus. Çalı tarzı bir bitki olduğu için genişlemesine yayılır. Bu bitkinin farklı renkleri vardır: Kırmızı, beyaz, mor, turuncu gibi farklı renklerde Japon gülü görebilirsiniz.

Bitkinin ana vatanı Güneydoğu Asya. Türkiye’de ise özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bu bitkiye rastlayabilirsiniz. Japon gülü;

·         Yakıcı güneş ışıklarını sevmeyen bir bitkidir.

·         Ilık ortamlarda yetişmeyi sever.

·         Özellikle kış soğuklarından korumanız gereken bitkilerden biridir. Dolayısıyla yetiştiği yerin sıcaklığının 7 derecenin altına düşmemesi önemlidir. Yazları ise 18 dereceden sıcak yerlerde yapraklarında yanma olması mümkündür.

Şimdi Japon gülünün bakımının detaylarına geçelim!

Japon (Çin) Gülü veya Hibiskus çiçeği bakımı (2)_1280x960

Japon Gülü Bakımı Nasıl Yapılır?

Bitkinin bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bazı detaylar vardır:

Ayakkabılarınızı kokulardan korumak çay poşetleriyle oldukça kolay: Korelilerin pratik çözümü Ayakkabılarınızı kokulardan korumak çay poşetleriyle oldukça kolay: Korelilerin pratik çözümü

·         İlk olarak bu bitkinin konumudur. Bitki güneşi sevse de direkt güneş ışığı alan yerler yerine yarı gölgeli yerleri tercih etmelisiniz.

·         Ayrıca bitkiyi koyduğunuz yerin havadar olması da önemlidir.

·         Bitki büyüme dönemindeyse sulamaya da dikkat etmelisiniz. Eğer bitkinin toprağı kuru kalırsa bitkinin solması mümkün. Bu yüzden özellikle yaz döneminde hem bitkinin toprağını ıslak tutabilirsiniz hem de bitkinin yapraklarına ve çiçeğine su püskürtebilirsiniz.

Bitkinin bakımında dikkat etmeniz gerekenler bunlar. Peki bu bitkiyi nasıl çoğaltabilirsiniz?

Japon gülünü çoğaltırken şunlara dikkat edebilirsiniz:

·         İlk olarak bitkiyi suda köklendirmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için bitkinin sürgün dalını kesip dalı suda bekletebilirsiniz. Bitki köklenmeye başladığında dalı, toprağa ekebilirsiniz.

·         Bitkiyi çoğaltmak için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem çeliklemedir. Bu yöntem için de odunlaşmamış sürgünleri tercih etmeniz gerekir.

·         Eğer bitkiyi tohumdan çoğaltacaksanız elinizdeki tohumları toprak dolu bir saksıya koyup tohumların üzerini de toprakla kapatabilirsiniz. Bitkiler filizlenene kadar saksının üzerini streç film ile kapatıp bekleyebilirsiniz. Bu aşamada streç üzerinde birkaç delik açarak toprağın hava almasını sağlayabilirsiniz. Japon gülünü ekmek için ideal zaman ise sonbahardır.

Japon Gülü Budaması

Bitkiyi ektiniz, büyüttünüz şimdi de sıra budamaya geldi! Bitkiyi budarken de dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:

·         Eğer bitkiyi iç mekanda büyütüyorsanız bitkinin çok fazla yayılmaması için sık sık budama yapmanız önemli. Kış ortasından sonuna kadar bir aylık dilenme vererek bitkiyi budayabilirsiniz.

·         Bitkinin gövdesinin üçte birini, yan dallarının da yarısını budayabilirsiniz. Toprak değişimi yapacağınız ilkbahar döneminde ise yaprak kısımlarını budayabilirsiniz.

Eğer bitkinizin yaprakları sararıyorsa da şunları deneyebilirsini:

·         Bitkinin yaprakları sararıyorsa bunun ilk sebeplerinden biri sıcaklık olabilir. Bu yüzden bitkinin bulunduğu ortamın sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Ortamın 7 dereceden az olmadığından emin olmalısınız. Ayrıca ortamın çok sıcak olmaması da önemlidir.

·         Bitkinin sulanması da bitki yapraklarının sararmasında etkilidir. Düzenli sulama yapabilirsiniz. Ayrıca özellikle kurak zamanlarda bitkiyi günde iki kere bile sulayabilirsiniz.

Japon (Çin) Gülü veya Hibiskus çiçeği bakımı (3)_1280x675

Editör: Saliha Kara