Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), "katalog suçlara uymadığı" gerekçesiyle sosyal medya platformu olan Instagram'a erişim engeli getirdi. BTK'nın site bilgileri sorgulama sayfasında ilgili karar göze çarptı. Getirilen engel Instagram kullanıcılarının konuyu yoğun bir şekilde araştırmasına sebep oldu.

Van'da "Pit Fire" tekniğiyle seramik pişirildi Van'da "Pit Fire" tekniğiyle seramik pişirildi

Peki nedir bu katolog suçlar;

Katalog suçlar 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda bazı koruma tedbirlerinin uygulanabileceği sınırlı sayıdaki suça denir. Özellikle tutuklama nedenleri, iletişim dinlenmesi, teknik takip gibi işlemler için katalog suçlar büyük önem taşır. Bu suçlar arasında çocuğa karşı cinsel istismar, intihara sevk etme, Atatürk'e hakaret gibi maddeler de yer alıyor.

Konu hakkında Instagram’dan henüz bir açıklama gelmedi. Erişimin ne zaman kaldırılacağı ise belli değil.

Konu üzerine akıllara İnstagram üzerinden İsmail Haniye'nin ölümü ile ilgili taziye mesajlarına gelen sansür geldi. Özellikle 31 Temmuz günü İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un taziye mesajının engel yemesi ardından Altun, “Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir” ifadelerini kullanmıştı.

Erişimin ne zaman kaldırılacağına dair merak ise sürüyor. Buna karşılık yaptırımın kaldırılması için bir süre belirlenmediği ve bu sürecin Instagram'ın tutumuna bağlı olduğu da iddialar arasında.

Editör: Merve Kiraz