Türkiye'nin üst düzey insanlarının Filistin'in infaz edilen liderine destek açıklaması yaptığı gönderilerini silen İnstagramı yasakladı. Yetkililerinin gönderilerinin instagram yönetimi tarafından silinmesi üzerine planlanarak yürürlüğe sokulan instagram yasağı şu anda Türkiye gündemi Peki bu yasak aşılabilir mi? İnstagrama giriş, yasağa rağmen mümkün mü ? veya bu yasağa rağmen VPN kullanarak instagram kullanımı yapılmalı mı ?

Kars'ta jandarma ve polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı Kars'ta jandarma ve polis ekipleri okulların çevresinde denetim yaptı

Detaylara geçmeden önce bu işin yapılıp yapılmamasının tamamen sizin elinizde olduğunu hatırlatalım.

Kişisel kanaatimize göre yasakların haklı yönü çok. Özellikle belli bir kesimin güdümünde hareket eden instagram'ın insanların paylaşımlarına kısıtlama getirmesini desteklemiyoruz. Özgür bir platform olmasını istiyoruz. Özgürlük taleplerinin önünün kapatıldığı instagramın cezalandırılması ve bu platformda girişin kısıtlanmasında bir problem görmediğimi belirtmek istiyorum. 

İnstagram yasağını aşmak için ne yapmamız gerekiyor...

Apple İphone ve Android cihazlarda da yöntem aynı. App store veya Google Play'dan indirip yetkilendireceğimiz herhangi ücretsiz bir VPN uygulaması bu sorunu çözecektir. 

VPN programını indirip kurduktan sonra gereken izinleri vermemiz önemli. Bu izinleri verdikten sonra VPN programını açıp sadece bağlan dememiz gerekiyor. Bu programlar, yasaları delici nitelikte olduğu için çok ta tercih edilmemeli. Netice itibariyle bir yasağı deleceksiniz.  

VPN programları nasıl çalışır? 

Öncelikle VPN'in ne demek olduğunu anlamamız gerekiyor.  VPN, yani Sanal Özel Ağ, internet üzerinden cihazlar arasında özel bir bağlantı oluşturan bir yazılım ve donanım teknolojisidir. İnstagram yasağını aşmak için VPN kullanarak instagram adresini tıklayan bir türk kullanıcı, aslında Türkiye'den değil de yurtdışından bu internet adresine giriş yapılmaya çalışılmaktadır. Asıl amacı, gizlilik ve güvenliği hedeflese de VPN kullanımı, doğası gereği tüm taleplerimizi yurtdışındaki serverlere göndererek gizliliğinizin gözardı edildiği bir teknolojiyi kullandırmaktadır.

İstemediğiniz spam görüntülerle karşılaşmanız, değişik değişik reklamlara malzeme ve kaynak oldurulmanız da bunun en basit örneği. VPN programları, ücretsiz sunmaya çalıştıkları bu hizmet için size bol bol reklam izlecektir. Aynı zamanda kendi ülkenizin yasaklarını aşmak için kendi gizliliğinizden ödün vermenize sebebiyet verecek, verilerinizin yanlış kişilerin eline geçmesine kendi ellerinizle zemin hazırlayacaksınız. 

Editör: Mücahit Özdemir