GÜNDEM

İliç maden faciasından sonra Anagold’da neler yaşandı: Spora verilen desteğin kesilmesi ve 187 kişinin işten çıkarılması

Erzincan'ın İliç İlçesinde, 13 Şubat 2024 günü altın madeninde göçük yaşanmıştı. Anagold, yaşanan göçüğün ardından Erzincansporla olan sponsorluk anlaşmasını noktaladı. Şimdi de 187 işçinin işine son verildi.

Abone Ol

ANAGOLD'DA NELER OLUYOR

13 Şubat tarihinde Erzincan'ın iliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninde yaşanan göçük ve geriden gelen süreç, maden şirketi açısından sancılı geçmeye başladı. Altın üretim faaliyetlerine son verilen Anagold çektiği kredilerle kurtarma ve temizleme faaliyetlerine devam etti. Ölenlerin yakınlarına yapılan tazminat ödemeleriyle birlikte maden oldukça zor duruma düştü. Önce Erzincanspor ile olan sponsorluk anlaşmasına nokta koyan Anagold 2. adım olarak ta 187 personeli ile yollarını ayırdı. 

Tüm kurtarma faaliyetleri Anagold'un bütçesinden yapıldı. Yaklaşık 1 ay içerisinde kayan yığının tamamen kaldırılmış olması bekleniyor. 

Konu hakkında pek çok yorum yapılarak makaleler yazıldı.  Bunlardan biri de Milli Gazete'den Adnan Öksüz’ün yazısıydı. Makalesinde olayla ilgili ihmallere ve halkın düşüncelerine yer veren Öksüz’ün yazısına cevaben Anagold’dan bir açıklama da gelmişti. Anagold'un yazısında genel olarak işçi çıkartımının planlanmadığına değinilmişti.

MADENDEN İŞÇİ ÇIKARILMAYACAKTI!

Adnan Öksüz'ün yazısı şöyle:

“İliç altın madeni yeniden faaliyete geçecek; bir şartla!” başlıklı yazımda söz konusu ettiğim ‘İliç altın madeninden işçi çıkarma’ konusunda da Anagold şirketi şu bilgileri verdi;

“Şu an için İliç altın madeninden işçi çıkarımı yapılması planlanmamaktadır. Bu konuda çıkan haberler ve söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Şirketimiz, çalışanlarımızı düzenli olarak bilgilendirmektedir. Herhangi bir işçi çıkarımı durumunda şeffaf bir şekilde iletişime geçilecektir.”

“İliç halkının eylem yapmaya teşvik edildiği iddialarının da tamamen asılsız olduğunu belirtiriz. İliç halkının endişelerini ve taleplerini dikkate alarak, onlarla düzenli iletişim halindeyiz ve bu tür spekülatif söylemlere itibar edilmemesi gerektiğini belirtmek isteriz.” 

demişti ama yerine getiremedi. 

187 KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

Anagold en son ise yaşanan ekonomik zorluklar sebebiyle 187 personelin işine son verdiğini açıkladı. Yapılan bir basın açıklamasıyla konuyu duyuran Anagoldun açıklaması ise şu şekilde: “Göçük olayının ardından zorlu ekonomik duruma ve hiçbir çalışanımızı mağdur etmeme çabamıza rağmen maalesef uzun bir zaman dilimine yayılacak olan bu çalışmaların uzun vadeli etkisi ve kapsamı göz önünde bulundurulduğunda, bazı operasyonel değişiklikler yapılması zorunlu hale gelmiştir. Bu doğrultuda, 187 çalışma arkadaşımızla yollarımızı ayırmak zorunda kaldığımızı üzülerek belirtmek isteriz.

Şirket olarak, bu zor zamanlarda işten ayrılacak her bir çalışanımıza karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Çalışanlarımızın haklarını tam olarak korumak adına gerekli tüm önlemler alınmıştır. İşten ayrılacak arkadaşlarımıza yasal haklarının yanı sıra ek tazminatlar ve yeniden istihdam fırsatları gibi destekler de sağlanacak olup, bu süreç demokratik temel hak ve özgürlüklere saygılı şekilde büyük bir hassasiyetle yönetilecektir.

Bu süreçte, şirketimize ve topluma yaptıkları katkılar için tüm çalışanlarımıza minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Gelişmeler hakkında çalışanlarımızı ve kamuoyunu her zaman olduğu gibi şeffaflıkla bilgilendirmeye devam edeceğiz