Balık sofralarınıza 5 leziz eşlikçi: Denemeden sofraya oturmayın Balık sofralarınıza 5 leziz eşlikçi: Denemeden sofraya oturmayın

Hayvanların iletişim kurma da birçok farklı yol kullandıkları gözlemlenmiş. Hayvanlarda ki iletişim, avlanma, eşleşme, tehlikeden kaçma, sürü düzeni ve sosyal bağlar gibi önemli işlevler için kullanılıyor.

Peki, hayvanlar hangi hareketle neyi anlatmak istiyor? İşte cevabı…

KOKULARLA İLETİŞİM ŞEKLİ

Hayvanlar koku aracılığıyla iletişim kurmak için, idrar, dışkı veya salgıladıkları kimyasalların kokularını kullanırlar. Bu kokular bir bölgeyi işaretlemek için, eşleşme çağrısı yapmak için veya tehlikeleri belirtmek için kullanılabilir.

Ayrıca hayvanlar, kendi türlerini tanıyarak grup içinde sosyal bağları kuvvetlendirmek içinde kokuları kullanırlar. Örneğin; pek çok kuş türü tehlike anında alarm kokusu salgılar ve sürü üyelerini uyarırlar.

SESLERLE İLETİŞİM ŞEKLİ

Hayvanların çeşitli sesler çıkararak birbirleriyle iletişim kurduklarını biliyor muydunuz?

Kuşlar, kurbağalar, çekirgeler ve diğer birçok hayvan karşı cinsin dikkatini çekmek için çeşitli sesler çıkarıyor. Sürü içinde iletişim kurmak isteyen hayvanlarda çeşitli sesler kullanarak bunu yaparlar. Tehlike, avlanma, yiyecek bulma sıralarında yine çeşitli sesler kullanarak diğer hayvanlarla iletişime geçerler.

GÖRSEL İLETİŞİM ŞEKLİ

Hayvanlar da insanlar gibi beden dillerini kullanırlar. Görsel işaretler kullanarak bunu yaparlar. Hayvanlar görsel iletişimi çeşitli amaçlar için kullanabilir. Bazı hayvanların türlerine karşı tehdit oluşturan diğer türlere karşı tehdit göstergesi yaptıkları gözlemlenmiştir. Örneğin kedigiller bunu sırtını kamburlaştırıp diş göstererek yapar. Ayrıca köpeklerin kuyruk sallaması sevinç veya heyecan göstergesi olabileceği gibi kedilerin kuyruğunu dikerek tüylerini kabartması bir bölgenin kendine ait olduğunu ifade etmesi anlamına gelebilir.

DOKUNMA VE HAREKETLERE İLETİŞİM ŞEKLİ

Hayvanlar, fiziksel temas ve hareketlerle de iletişim kurarlar. Örneğin, arılar dans ederek diğer arılara bal özlerinin yerini gösterir. Maymunlar ise birbirlerini tarama veya okşama yoluyla sosyal bağlarını güçlendirirler. Örneğin; balinalar avcı balinanın yaklaştığını hissettiğinde birbirine dokunarak kaçmayı organize edebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu