İnsanların hayallerinin gerçeğe dönüşmesinde pek çok yol vardır. Bu yollardan biri de içinde yer aldığı projedir. Proje hazırlama herkes için çok önemli olmakla birlikte öğretim sürecinin paydaşları olan öğretmen ve öğrenciler açısından çok daha farklı bir anlam taşımaktadır. Projeler hem kişisel ve mesleki gelişimi desteklemesi hem de beceri kazandırması açısından büyük önem arz eder.
Proje Nedir?
Proje; belirli bir mekanda belirli bir zaman dilimi içerisinde belirli bir bütçe ile açık bir şekilde belirlenmiş amaçların gerçekleşmesine yönelik uygulanan planlama faaliyetlerinin bütünüdür.
Projelerin Bilimsel Rolü ve Amaçları
Bu bağlamda projeler;
- Değişim yaratmayı hedefleyen,
- Gözlem ve deney yapılarak bilgi toplanan,
- Elde edilen bilgilerin düzenleme ve analiz edilmesine imkan veren,
- Bilgiler arasında neden sonuç ilişkisinin araştırılmasını ön plana çıkaran,
- Gelecek nesillere bilgilerin ve sonuçların aktarılmasını amaçlayan bilimsel çalışmalardır.
Eğitimde Projelerin Önemi
Eğitimde projenin rolü; Öğrencilerin kendilerine özgü bir biçimde çalışmalarına, problem çözmelerine düşünme ve sorgulamalarına bilgiye erişmelerine ve harmanlamalarına imkan sağlar. Hem bireysel hem de ekip olarak yapılan projeler sayesinde öğrenciler iş birliği içerisinde sınıf arkadaşlarıyla çalışma imkanı sağlar.
Proje Destekleyen Kurumlar ve Organizatörler
Ülkemizde eğitimcilere ve öğrencilere yönelik eğitimin her kademesinde gerçekleştirilen proje faaliyetlerine MEB, TÜBİTAK, ULUSAL AJANS, KALKINMA AJANSI, MEM gibi kurum kuruluşlar destek vermekte, yerel, ulusal ve uluslararası projeler hazırlanmaktadır.
Eğitimde Başarılı Proje Hazırlamak İçin Gereken Kriterler
Eğitim kurumlarında hazırlanan projelerin etkili olabilmesi için göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır. Bunlar:
- Projeler disiplinler arası bir çalışmayı sağlar nitelikte olmalıdır.
- Özgün olmalıdır.
- Girişimcilik ve yaratıcılık becerileri geliştirmelidir.
- Hem ana konu hem de konunun ilişkilendirdiği alanlarla ilgili bilgi ve görüşleri yansıtmalıdır.
Konuşmanın devamında dinleyicilere Merkezi Finans ve İhale Birimi hakkında bilgiler verilmeye devam etti.
Merkezi Finans ve İhale Birimi: IPA, AB’ye üyelik sürecinde aday ve potansiyel aday statüsündeki ülkelerin faydalanması için oluşturulan mali bir araçtır. Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü Avrupa Birliği tarafından sağlanan katılım öncesi mal, yardımlar IPA ile ülkemizin katılım sağladığı AB Programları ve Sınır Ötesi İşbirliği Programlarının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla ilgili kurumlarla gerekli koordinasyon sağlamakta ve programlama, uygulama, izleme ve değerlendirme çalışmalarını yürütmektedir.