YAŞAM

Güneşli yaz aylarında arabanızı serinde tutmanın basit yolları

Arabanızı park ederken güneşte bırakmanız bazı sorunlara yol açabilir

Abone Ol

Araba sahipleri olarak özellikle yaz aylarında hep bir ağaç gölgesi ararız. Gözümüz gibi bakarız arabamıza. Peki güneşin kızgıdırıcı etkisi altındayken aracımızı güneşten nasıl koruyacağız? Eğer araba güneşte kalırsa ne olur? Gelin tüm bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim. 
 

Güneşte Kalan Araba
Havalar iyiden iyiye ısınmaya başladı. Güneşin sıcaklığı her geçen gün daha da tenimize işler oldu. Birkaç dakika bile sıcağa maruz kalmayı istemiyoruz. Hemen gölgeye koşuyoruz. İçecek serin bir şeyler arıyoruz. 

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi sürüyorsunuz öyle değil mi? Bu zararlı ışınlar, kanser başta olmak üzere çok ciddi hastalıklara sebep olabiliyor. Tıpkı bizler gibi araçlarımızın da güneşten korunmaya ihtiyaçları var. Eğer aracınızı güneşte bırakırsanız araba solması başta olmak üzere çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.  Peki araçlarımızı yaz sıcaklarına karşı nasıl koruyabiliriz? Çözüm yöntemlerine bir göz atalım.

Aracı Güneşten Koruma Yöntemleri;

Tabi ki tek çözüm aracımızı her zaman gölge ve serin bir yere park etmek aracı güneşten korumanın en mantıklı yolu. Fakat gölge park yeri bulmak bir yana aracımızı park edecek boş bir alan bulmak dahi zaman zaman zorlaşıyor. Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayanlar, her gün bu park problemi ile karşı karşıya kalıyor.
Bu yüzden aracınız mecbur da olsa güneşle temasa geçiyor. İşte kavurucu sıcaklara karşı alabileceğiniz önlemler:

Sihirli Bir Çözüm: Balmumu

Balmumu aracın dış yüzeyine uygulanan sihirli bir formüldür. Aracınızı sıcaktan korumak istiyorsanız doğal ve kesin çözüm sağlar. Aynı zamanda toz, asit yağmuru, kimyasal maddeler gibi pek çok zararlı dış etkenlere karşı da koruyucudur. Özellikle sıcak bölgelerde yaşayan araç sahiplerinin sıkça tercih ettiği yöntemlerden biridir. 

Tam Kamuflaj: Araba Örtüsü

Aracı güneşten koruma yöntemleri arasında ilk sıralarda araba örtüsü yer alıyor. Kaliteli ve sağlam bir kumaş tercih ederseniz araba solması başta olmak üzere çeşitli kayıplardan sizi koruyor. Böylece aracınız uzun yıllar yol arkadaşınız olmaya devam ediyor. Araba örtüsü satın alırken kumaşın kalitesine ve rengine mutlaka dikkat etmelisiniz. Koyu renklerin her zaman için güneşi daha çok çekeceğiniz unutmamalısınız. Beyaz ve açık renklerden yana tercihinizi kullanmalısınız. Zaman zaman aracınızın örtüsünü kaldırarak hava almasını sağlamalısınız. 

En İyi Kurtarıcı: Cam Film

Başta uzun yolculuklar olmak üzere güneşin yakıcı etkilerine karşı en iyi kurtarıcınız cam filmdir. UV ve IR ışınlarından kurtulmanın kusursuz çözümü cam film, aracınızın iç döşemesini güneşe karşı korurken sizlere daha serin bir yolculuk sunar. 

Önemli Detay: Tekerlek Bakımı

Şimdiye kadar aracın boyasına ve dış görünümüne yönelik tavsiyelerde bulunduk. Aracınızın güneşe sürekli maruz kalan kısımlarından birinin de tekerlekler olduğunu hiç düşündünüz mü? Aracın kaportasını, boyasını, camlarını korumak için pek çok yöntem var. Peki ya tekerlekler için ne yapabiliriz? Hemen hemen her gün hareket halinde olan tekerlekler dışarıdaki tozu, kiri toplar. Adeta vakum gibi hepsini çeker. Her ne kadar gözden kaçırsak da aracın jantları ve tekerlekleri güneşin etkisiyle paslanır; yapışkan bir hal alır. Bu durumu engellemek için tekerlek bakımınızı ihmal etmemelisiniz. Tekerlek ve jant temizlemek için özel olarak üretilen malzemeleri kullanarak paslanmayı önleyebilirsiniz. 

Buharlaşmaya Dikkat! : Motor Sıvısı

Yaz aylarında yüksek sıcaklıklarla mücadele ediyoruz. Serin bir gölge altında dinlenme ya da bol sıvı ihtiyacı hissediyoruz. Tıpkı bizim gibi araçların da yüksek sıcaklıklar karşısında direnci düşüyor. Zamanla su kaybı artıyor. Bu sebeple arabayı güneşte bırakmanın sonuçları arasında elbette motor sıvı kaybı geliyor. Arabanıza koyduğunuz sıvı miktarları zamanla azabilir. Size tavsiyemiz her binişinizde mutlaka kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde küçücük bir su damlası büyük sorunlara sebep olabilir. Motor aksanının düzeni bozulur, aracınızın performansı düşer. Hatta sıvı alamayan motor sıcaklığın da etkisiyle içten içe yanabilir. Bu yüzden buharlaşma ve motor sıvısı konusunda çok dikkatli olmalısınız. 

Araba Güneşte Kalırsa Ne Olur? Aracınızın Demirbaşı: Akü

Aracınızı güneşe bırakmak zorundaysanız belirli periyotlarda akü kontrolü yapmanız gerekiyor. Tıpkı motor sıvısı gibi akünün de suyu yüksek sıcaklıklar sebebiyle buharlaşabiliyor. Aracınızda su bulundurmayı ve zaman zaman aküye su takviyesi yapmanız gerektiğini unutmayın. 

Yazın Arabanızı Park Ederken, Serinde Tutmanın 7 Basit İpucu;

1.    Akıllıca Park Edin
Park ederken bir otopark bulamıyorsanız, bir binanın veya ağaçların gölgesine park etmek arabanızı daha serin tutacaktır. Biraz ekstra yürüyüş çıkarsa da gölgeleri küçümsemeyin. 

2.    Evinizin Garajına Park Edin
Birçok garaj sahibi garajlarını park etmek yerine ıvır zıvırla dolduruyor. Evdeyken, arabanızı serin tutmanın en iyi yolu kapalı bir garajda tutmaktır

3. Ön Cam Güneşliği Kullanın
Bazı sürücüler bu ön cam güneşliklerini pek tercih etmez ama bu yöntem güneşi dışarda tutmanın en akıllıca yollarından biridir. Bazı güneşlikler akordeon tarzı katlanır ve özellikle aceleniz olduğunda kullanması zordur.

4. Aracınızın İçini Örtün
Arabanızı serin tutmak için güneşe en fazla maruz kalıp ısınan kısımlarını örtmek de oldukça etkili bir yöntemdir. Gösterge paneliniz için örtü veya kapak modelleri günümüzde çok çeşitlilik gösterir ve kolayca satın alınabilir. 

5. Pencereleri Aralık Bırakın
Bu yöntem aracınızın içinde havanın hareket etmesini sağlayarak serinlik sağlasa da, yukardaki diğer yöntemler kadar etkili değildir. Güneşe maruz kalan bir araçta camı aralık da bıraksanız çok faydası olmayacaktır. Ayrıca bu yöntemi uygulamadan önce aracınızın güvenli bir bölgede olduğundan emin olun. Yazın bazen rastlanan sağanak yağışlarda da camları açık bırakırsanız içeriye yağmur girebilir. Bu nedenle, bu yöntemi uygularken biraz dikkatli olmalısınız. 

Kaynak; https://yolcu360.com/ - https://endustriyel.dyo.com.tr/