Gözümüzün üzerinde bulunan ve gözün bir kısmının ya da tamamının kapanmasına sebep olan sarkma türüne göz kapak sarkması denir. Gözümüzü dış etkenlere karşı korumakla yükümlü olan bu kapak, özellikle yaşlanma ile birlikte kendisini gösterir. Gençlik dönemindeki gibi gergin durmayan göz kapağı, zaman içerisinde aşağıya doğru çekilir ve gözün önüne gelir. Bu durum da kişileri rahatsız eder. Göz sarkması, özellikle yaşlanma ile birlikte kendisini gösterir. Gençlik dönemindeki gibi gergin durmayan göz kapağı, zaman içerisinde aşağıya doğru çekilir ve gözün önüne gelir.

Soğuk Havalara Hazır mısınız? İşte Bağışıklığı Güçlendiren Sırlar! Soğuk Havalara Hazır mısınız? İşte Bağışıklığı Güçlendiren Sırlar!

Göz kapağı sarkmasının en büyük sebebi yer çekimidir. Zaman içerisinde etkisini yitiren bölgedeki kaslar, kendisini salmaya başlar. Ciltte yerçekiminin uyguladığı baskıya dayanamaz ve aşağıya doğru eğilmeye başlar. Bu durum göz kapağı sarkması ile sonuçlanır. Bunun yanı sıra farklı sağlık sorunları da bu duruma neden olur. Örneğin göz tümörü, göz kapağında oluşan kist, horner sendromu, kas hastalıkları, bölgedeki sinir hasarı da kapağın aşağıya doğru gelmesine sebep olur. Bu durumu ortadan kaldırmadan önce altında yatan sebepleri belirlemeli ve ona göre tedavi yöntemi uygulanmalıdır.

Daha sonra oluşan düşüklüğü çözecek estetik ameliyatı gündeme gelebilir. Kaş altındaki yağ tabakası yaş ile birlikte küçüldüğünde ve kaş bölgesi yerçekimi etkisi ile de aşağıya doğru indiğinde göz kapağını daha fazla düşürmektedir. Bu hastalarda sadece göz kapağı ameliyatı yapmak yeterli gelmeyecektir. Ek yapılacak kaş kaldırma ameliyatı kaş bozukluğunu da düzelterek daha doğru ve daha estetik bir görünüm sağlıyor.

Editör: Adem Küçükkaya