Birçok insanın en büyük sorunları arasında yer alan şişmanlık maalesef kişinin hayatını neredeyse altüst edip ruhunda dahi tahribatlara yol açabiliyor. Son dönemin modası olan mide küçültme ameliyatları, diyetisyenlere tonlarca ödenen paralar falan filan… Bu liste uzayıp gidiyor gitmesine ama aslında bunların çoğuna gerek yok. Zayıflamak istiyorum diyorsanız, şok diyetlerden ziyade sağlıklı beslenme üzerine odaklanmanız daha etkili sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir. Bu konudan dertli olan okuyucularımız için uzmanların konu hakkında denenmiş olan tavsiyelerini sizler için sıralıyoruz. 

Zayıflama kavramı genel olarak kilo kaybı olarak görülse de gerçek ve sağlıklı bir zayıflama için vücuttaki yağ depolarının azalması gerekir. Besin değeri yüksek dengeli bir beslenme programı ve aktif bir yaşamla birlikte kişi ideal kilosuna inebilir, fit ve sağlıklı bir bedene kavuşabilir.

Nasıl Zayıflarım? En Kolay Zayıflama Yöntemleri

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilerin çoğu, şok diyet yöntemleri ile bir an önce fazlalıklarından kurtulmayı hedefler. Fakat kilo kaybetmek her zaman zayıflamak manasına gelmez. Vücutta depolanan suyun atılması ve glikojen depolarının boşalması, tartıda kilo kaybını gösterse de, çoğu zaman aynaya bakıldığında zayıflama etkisi görülemez. Beden olarak küçülme ve daralma sadece vücuttaki fazla yağın yakımı ile gerçekleşir. Mucize zayıflama formülü olarak pazarlanan yöntemlerin çoğu glikojen depolarını boşaltır ve vücudu susuz bırakabilir.

Ulaşılabilir hedefler koyun

Eski bir favori elbise, etek ya da pantolonunuzu her gün görebileceğiniz bir yere asın ve ödülünüz yeniden o kıyafetleri giyebilmek olsun. 

Ekmeği azaltın

Kahvaltı ya da öğlen yemeğinde yediğiniz sandviçin bir dilimini azaltarak; ayrıca içine domates dilimleri, közlenmiş biber veya keçi peyniri koyarak daha az kalori alabilirsiniz. 

Dışarıda yemek yemek yerine evde yemeği tercih edin 

Haftanın en az beş günü evde yemek yerseniz daha kolay kalori kaybedebilirsiniz. Zor geliyor diyenlerdenseniz önceden doğranmış yağsız sığır eti, marul, konserve fasulye, somon gibi işinizi hızlandıran gıdaları kullanarak hem daha çabuk yemek yapabilir hem de daha az kalori almış olursunuz. 

Yemek masasının keyfini çıkarın

Yemek sofrasının aralıksız yemek yemek yerine sohbet ederek yemeğin tadını çıkarabileceğiniz bir alan olduğunu unutmayın. Ancak sofrada kalacağınız süreyi de çok uzatmayın.

Çorbaya sofranızda yer açın

Mönünüze yağ ve kalori oranı yüksek olan kremalı çorbalar hariç olmak üzere mutlaka çorba ekleyin. Böylece daha az kalori alırsınız. Çorbayla başlayan bir yemekte doygunluk hissi daha hızlı oluşacağından iştahınız azalır. Çorbanın ardından sebze ağırlıklı bir yemeği tercih edin. 

Tahılları daha fazla tüketin

Kahverengi pirinç, arpa, yulaf, buğday ve tam buğday gibi kepekli tahıllar da fark etmeden kilo vermenize yardımcı olur. Daha düşük kalori alırken kolesterolünüzü de sağlıklı düzeyde tutabilirsiniz. 

Yeşil çaya hayatınızda yer açın

Yeşil çay fark etmeden kalori kaybetmenizi sağlayacağı için iyi bir strateji olabilir. 

Yoga yapın

Amerikan Diyetik Derneği’nin araştırmasına göre yoga yapanlar öz farkındalık ve düzenli beslenme konusuna daha fazla dikkat etmek eğiliminde olduğu için aynı zamanda gereksiz 
kalori almaktan da uzak durabilirler. 

Pizzadan vazgeçemem diyenlerdenseniz

Pizzanızın hamurunu ekmek kabuğu gibi ince tercih edin. Üzerine ise garnitürler ve light peynir koyarak 100 kalori daha kazanmaktan kurtulabilirsiniz. 

Şekeri kesin

Şeker yerine içeceklerinizi tatlandırmak için limon, nane gibi lezzetlerden yararlanabilirsiniz. Şekerli ürünlerden de uzak durarak fark etmeden bir yılda yaklaşık 5 kilo kaybedebilirsiniz. 
 
Uzun bardaklar yerine kısa ve geniş bardaklar kullanın

Meyve suyu, soda gibi tüketeceğiniz sıvıları kısa ve geniş bardaklara koyarak tükettiğinizde %25-30 oranında daha az kalori alırsınız. 

Alkol tüketiminizi sınırlandırın

Alkollü içecek tüketiminizi ve yanında yediğiniz cips, fındık gibi atıştırmalıkları sınırlandırdığınızda daha az kalori almış olursunuz. 

BİLİMSEL KANITLI 9 KOLAY KİLO VERME FORMÜLÜ

İnsanlarda kilo problemi ile beraber birçok zayıflama metodu ortaya çıktı. Bunların bir kısmı sağlıklı olmakla beraber birçok sağlıksız ve zararlı yöntemler de ortaya çıkmıştır. Size şimdi önereceğim 9 öneri kolay kilo verme noktasında bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

1- YEMEKLERDEN ÖNCE SU İÇİNİZ

Su içmenin sıklıkla hızlı kilo vermeye yardımcı olabileceği kanıtlanmıştır. Bununla alakalı birçok çalışmalar mevcuttur. Araştırmalar, su içmenin metabolizmayı 1–1,5 saatlik bir süre içinde %24-30 oranında hızlandırabileceğini ve bir miktar kalori yakmanıza yardımcı olabileceğini göstermektedir. Başka bir çalışma da, zayıflamak için yemeklerden yarım saat önce yaklaşık yarım litre su içmenin, diyet yapan kişilerde su içmeyenlere kıyasla daha az kalori alımına ve %44 oranında daha fazla kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir.

2- KAHVALTIDA YUMURTA TÜKETİNİZ

Bütün bir yumurta tüketmek, çeşitli faydaların yanı sıra kilo vermek istiyorum diyenlere de yardımcı olabilir. Çalışmalar, kahvaltıda tahıl bazlı gıdalar yerine yumurta tüketmenin önünüzdeki 36 saat boyunca daha az kalori almanıza ve daha fazla kilo ile vücut yağı kaybetmenize yardımcı olacağını göstermektedir. Eğer yumurta yemekte zorluk çekiyorsanız, kahvaltıda herhangi bir kaliteli protein kaynağı (lor peynir vs. )tüketebilirsiniz.

3- KAHVE TÜKETİNİZ

Kahve haksız bir şekilde özellikle son zamanlarda kötü ilan edilmiştir. Fakat kaliteli kahve antioksidanlarla yüklüdür. Bu nedenle sağlıklı yaşam için olduğu kadar hızlı kilo verme amacıyla da tüketilebilecek içeceklerden biridir. Gerçekleştirilen çalışmalar, kahvenin içindeki kafeinin metabolizmayı % 3–11 oranında hızlandırdığını ve yağ yakımını % 10-29’a kadar artırabildiğini göstermektedir. Bu noktada zayıflamak istiyorum diyorsanız kahvenize şeker ya da herhangi kalorisi yüksek bir madde eklemediğinizden emin olun. Çünkü bunu yapmanız kahvenin faydalarını neredeyse tamamen ortadan kaldıracaktır.

4- YEŞİL ÇAY İÇİNİZ

Kahve gibi yeşil çay da hızlı kilo verme konusunda oldukça etkilidir. Yeşil çay az miktarda kafein içermesine rağmen, yağ yakımını arttırmak için kafeinle birlikte çalıştığı düşünülen ve kateşin adı verilen güçlü antioksidanlarla yüklüdür. Yapılan birçok çalışma yeşil çayın (içecek olarak ya da yeşil çay ekstresi takviyesi olarak) zayıflama konusunda yardımcı olabileceğini göstermektedir.

5- ŞEKER İLAVELİ BESİNLERDEN UZAK DURUN

Enerji İçeceklerinin Gizli Tehlikeleri Enerji İçeceklerinin Gizli Tehlikeleri

Şeker ilave edilmiş gıdalar, modern diyetin en kötü bileşenlerinden biridir. Çalışmalar, şeker (ve yüksek fruktozlu mısır şurubu) tüketiminin, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere, artan obezite riski ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Bu nedenle ‘zayıflamak istiyorum’ diyenlerin her şeyden önce şeker ilaveli gıdaları tüketmeyi bırakması gerekir. Diyet listesi oluştururken satın alınan ürünlerine etiketlerine dikkat edilmeli, şeker ilavesi olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

6- DAHA KÜÇÜK TABAKLAR KULLANINIZ

Hızlı zayıflama yöntemlerini uygularken daha küçük tabakların kullanılması, bazı insanların otomatik olarak daha az kalori tüketmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, tabak boyutu herkeste eşit derecede etkili olmayabilir. Fazla kilolu olan kişilerin daha küçük tabaklar kullanması sağlıklı kilo verme noktasında daha etkili gibi görünmektedir.

7- YANINIZDA SAĞLIKLI BESİNLER BULUNDURUNUZ

‘Kilo vermek için ne yapmalıyız?’ sorusuna verilecek en iyi cevaplardan biri şüphesiz, sağlıklı atıştırmalar yapmak olmalıdır. Yanınızda sağlıklı yiyecekler taşımak, aşırı aç olsanız dahi sağlıksız bir şeyler yemenizi önleyip kilo verme hedefinizi destekleyebilir. Kolay hazırlanabilen ve kolay taşınabilir basit atıştırmalıklar arasında şunlar sayılabilir: meyveler, kuruyemişler, havuç, yoğurt ve haşlanmış.

8- BAHARATLI BESİNLER TÜKETİNİZ

Kilo verme diyeti için program oluştururken mutlaka yer verilmesi gereken acı pul biber, metabolizmayı hızlandıran ve iştahınızı azaltan baharatlı bir bileşim olan kapsaisin içerir. Bununla birlikte, insanlar zaman içinde kapsaisin etkisine tolerans geliştirebilir; bu da bileşenin uzun süreli etkinliğini sınırlayabilir.

9- AEROBİK EGZERSİZLER YAPINIZ

Aerobik egzersiz yapmak (kardiyo gibi) hızlı kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek için de mükemmel bir yoldur. Aerobik egzersizlerin özellikle, organlarınız etrafında birikme ve metabolik hastalığa neden olma eğiliminde olan göbek yağı yakımı ve basen eritme konusunda etkili olduğu görülmektedir.

Tüm bu listeyi dikkate alarak net bir karar ile  başlayın, azim ile devam edin. Sonuç sizi memnun edecek buna  inanın. Unutmayın her şey sizinle başlar sizinle biter.
 

Editör: Merve Kiraz