Erzincan’da Aile Hekimliği Sistemi Gelişiyor, Yeni Düzenleme ile Sağlık Hizmetleri Güçleniyor

Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, 1 Kasım itibariyle yürürlüğe giren yeni aile hekimliği yönetmeliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Tekin, yeni düzenlemeyle sağlık hizmetlerinin daha verimli ve kaliteli hale getirileceğini vurguladı. Aile hekimliği sisteminin, sağlık sisteminin temel yapı taşı olduğunu ifade eden Tekin, Erzincan’da bu alanda yapılacak gelişmeleri detaylandırdı.

Tekin, basın toplantısında yaptığı konuşmada, yeni düzenlemenin özellikle aile hekimliği birimlerinde nüfus yoğunluğunun azaltılmasına yönelik olduğunu belirtti. Aile hekimi başına düşen nüfusun 4.000’den 3.500’e çekildiğini hatırlatan Tekin, Erzincan’ın mevcut aile hekimi başına düşen nüfusunun 2.780 olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2025 yılı hedeflerinde bu sayının 2.700’e düşürülmesinin amaçlandığını söyledi.

"Bu hedeflere ulaşmak için Erzincan'da yeni aile sağlığı merkezleri ve birimleri açacağız. Bu sayede, 2025 yılına gelmeden hedeflenen nüfus oranına ulaşmayı planlıyoruz," dedi.

Mevcut durumda Erzincan’da 23 aile hekimliği birimi olduğunu belirten Tekin, bu birimlerin nüfus yoğunluğunun 3.500’ün üzerinde olduğunu ve bu birimler için yapılan düzenlemelerle hedef nüfusun 2.700 seviyelerine çekilmesinin planlandığını belirtti. Erzincan genelinde 31 aile sağlığı merkezinde toplam 84 aile hekimiyle sağlık hizmeti verildiğini hatırlatan Tekin, yeni açılacak birimlerle bu hizmetin daha da genişletileceğini vurguladı.

Birinci Basamağın Güçlendirilmesi Hedefleniyor

Dr. Tekin, yeni düzenlemenin amacının, aile hekimleriyle vatandaş arasındaki bağı güçlendirmek, birinci basamağı daha etkin kullanmak ve sağlık okuryazarlığını artırmak olduğunu söyledi. Aile hekimlerinin, hastaların ihtiyaçlarına göre ikinci ve üçüncü basamağa yönlendirilmesinin de planlandığını belirtti. Bu sistemin hastanelerin iş yükünü azaltacağını ve vatandaşların birinci basamağa daha kolay ulaşmasını sağlayacağını kaydetti.

Yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimlerinin iş yükünün hafiflemesi ve hastalara daha fazla vakit ayrılabilmesi de hedefleniyor. Tekin, bu süreçte aile hekimlerine ilave teşvikler sağlanacağını ve gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesine yönelik çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Sağlık Altyapısına Yönelik Yatırımlar Artacak

Tekin, Erzincan’daki sağlık altyapısının güçlendirilmesine yönelik de önemli veriler paylaştı. Erzincan'da yıllık kişi başı hekime başvuru sayısının 13,8 olduğunu belirten Tekin, bu oranın Türkiye ortalamasının (11,8) ve OECD ortalamasının (6,8) oldukça üzerinde olduğunu belirtti. Ayrıca, günlük poliklinik kapasitesinin 2.300 olmasına rağmen, hastanelerde günlük hasta sayısının 4.000’i bulduğuna dikkat çekti.

Bu yoğunluk göz önüne alındığında, birinci basamak sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesinin, hem hastanelerin yükünü hafifleteceğini hem de vatandaşların daha kaliteli sağlık hizmetlerine erişimini sağlayacağını söyledi.

Ambulans hizmetlerinde artık yapay zekâ öne çıkacak Ambulans hizmetlerinde artık yapay zekâ öne çıkacak

Yeni Yönetmelikle Sağlık Hizmetleri Daha Etkin Hale Gelecek

Son olarak Dr. Tekin, yeni yönetmelik ile aile hekimliği hizmetlerinin daha verimli ve sürdürülebilir bir hale getirileceğini belirtti. Aile hekimliği birimlerinin güçlendirilmesi, vatandaş memnuniyetinin artırılması ve kronik hastalıkların önlenmesine yönelik düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı.

Erzincan’da sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla atılacak adımlar, hem yerel halkın sağlık ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verecek hem de sağlık sisteminin verimliliğini artıracaktır.

Editör: Adem Küçükkaya