İslam’da burçların yeri; İnanç ve bilim arasında İslam’da burçların yeri; İnanç ve bilim arasında

Meteoritler, hacimlerine göre çok ağırdırlar, çünkü genellikle metalik demir ve diğer yoğun mineralleri içerirler. Ancak bulduğunuz taşın çok ağır olması, meteorit olması için yeterli değildir. Önemli olan, civardaki diğer taşlara göre kütlesinin ne olduğunu tespit etmektir. 
Bu nedenle, civardaki diğer taşların benzer büyüklükteki örnekleriyle kıyaslayarak, şüphelendiğiniz örneğin dikkate değer miktarda yoğun olup olmadığını inceleyebilirsiniz. Bir kıstas olması bakımından, demir meteoritleri Dünya'daki sıradan taşlardan 3.5 kat civarında daha yoğundur, dolayısıyla civardan toplayacağınız aynı büyüklükteki taşlardan 3.5 kat ağır olacaktır. Taşsı meteoritlerse Dünyadaki sıradan kayaçlardan 1.5 kat kadar yoğundur. Eğer civardaki taşlarla aynı yoğunluktaysa, muhtemelen elinizdeki meteorit değildir.
Demir meteoritler oldukça yoğun, gümüşsü bir iç yüzeye sahip olacaktır. Bu yüzeylerde delikler veya kristaller bulunmaz. Taşsı demir meteoritlerin yarısı kadar demirden oluşur, geri kalan yarısı yeşil veya turuncumsu zeytin rengi bir kristalden oluşur. Bu taşsı meteoritlerde, taş boyunca yayılan küçük tanecikler bulunur. 
İçinde metal olmayan meteoritler inanılmaz nadir bulunurlar dolayısıyla bulduğunuzun bu türden bir meteorit olma ihtimali neredeyse yoktur. 
Bir göktaşının meteorit olduğunu anlamanın kesin yöntemi, nikel oranını tespit etmektir. Dünya'daki kayaçlar için oldukça sıra dışı bir miktar olan, %7'ye varan oranlarda nikel bulunmaktadır. Bu test, yüzeyin asitle aşındırılması ve kimyasal olarak tepkimeye sokulmasıyla yapılır.
Eğer bir göktaşı bulduğunuzu düşünüyorsanız onu en yakınınızda bulunan üniversite jeoloji departmanlarına veya jeoloji müzelerine götürmeniz gerekiyor. 
 

Editör: Adem Küçükkaya