Evren uçsuz bucaksız bilinmezliklerle dolu bir deniz… Bu bilinmezlik içinde de sayısız yıldız ve gezegen var. İnsanlık var olduğu günden bu yana hep bu sonsuzluğu merak etmiştir. Peki, yaşam olmasa da evren için bu kadar değerli olan bu gezegenlerin adı nereden geliyor. Dünyamızın adı neden Dünya?

İşte gezegenlere yolculuk…

DÜNYA

Roma mitolojisinde toprak tanrısı Terra olarak bilinir. Dünya’ya da bazen “toprak ana” denir. Yunan mitolojisinde ise toprak ana Gaia’ya karşılık gelir. Diller arasında bir karmaşa doğduğu için yaşadığımız yere farklı dillerde farklı şekilde Dünya denmiştir.

DÜNYA’YA NEDEN TÜRKÇE İSİM VERİLMİŞTİR?

Dünya  Arapça'dan dilimize geçen bir kelime. İslamiyete göre şu anda yaşadığımız hayat bize öldükten sonra ki hayattan daha yakındır. Bu sebeple Arapçadaki "daha yakın" veya "daha alçak" anlamına gelen “dena” fiili dilimize Dünya olarak geçmiştir.

Doğu’nun incileri turuncuya boyandı: Çıldır gölü sonbaharda da ziyaretçilerini büyülüyor Doğu’nun incileri turuncuya boyandı: Çıldır gölü sonbaharda da ziyaretçilerini büyülüyor

MERKÜR

Güneşe en yakın gezegen olan Merkür kendi yörüngesinde 173 bin kilometreden daha hızlı ilerler. Romalıların bu gezegeni isimlendirirken, en kurnaz ve en hızlı tanrı Merkür'ü uygun gördükleri tahmin ediliyor.

VENÜS

Çobanyıldızı olarak da bilinen Venüs gökyüzünde oldukça parlak bir görünüme sahip. Bu sebeple adını Roma mitolojisindeki aşk ve güzellik tanrıçası Venüs’ten almıştır.

MARS

Mars renginin kırmızı olmasından dolayı kan rengini andırıyor. Bu sebeple de adını Roma mitolojisinde ki savaş tanrıçası Mars’tan almıştır.

JÜPİTER

Zeus Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısı olarak biliniyor. Zeus, Jüpiter olarak karşımıza çıkar. Gaz devi Jüpiter de Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olduğu için adını buradan almıştır.

SATÜRN

Teleskopun keşfi ile Jüpiter’in babasının adı Satürn’e verilmiştir. Satürn, Roma mitolojisine göre tarım,zaman, disiplin ve ahlak tanrısıdır.

URANÜS

Bir yunan tanrısı olan Uranüs, Göklerin ve cennetin koruyucusu olarak bilinir. Ayrıca Uranüsün kutbu güneşe bakacak şekilde tekerlek gibi döner.

NEPTÜN

Neptün, Roma mitolojisinde deniz tanrısıdır. Bu gezegen büyük bir denizi andırdığı için Neptün adı verilmiştir.

PLÜTON

Cüce gezegen olarak bilinen Plüton, uzaklığından dolayı keşfedildiği zamanlar karanlık bir görünümdeydi. Buna bağlı olarak da adını Roma yer altı tanrısından almıştır.

Editör: Yasemin Dülgeroglu