Derz; yüzey kaplamasında kullanılan seramik, mermer ya da cam fayans gibi döşemelerin arasını dolduran bir çeşit dolgu malzemesi olarak tanımlanır. 

Eskiden beyaz derz harcı kullanılır ve zamanla siyahlaşarak fayans temizliğini zorlu hâle getirirdi. Günümüzde ise krem, kahverengi, mavi, antrasit ve siyah gibi pek çok derz dolgu rengi seçeneği bulunuyor. Hangi renkte olursa olsun derz temizliğini düzenli olarak yapmak gerekiyor. Çünkü derzlerdeki pislenmiş harç kalıntıları ve biriken kirler, tozlar zamanla solup kireçlenerek çıkarılması zor olan bir hale geliyor. 

Fayanslarda ki kir, derzlere göre daha kolay bir şekilde temizlenebiliyor. 

Derz aralarının ilk günkü gibi bembeyaz kalması için püf noktalar;saatlerce-ugrasmaniza-gerek-kalmadi-fayanslari-ve-derz-aralarini-bembeyaz-yapan-mucizevi-karisim-4363_1280x759

Kabartma tozu, Hidrojen peroksit, Fırça: Kabartma tozunu hidrojen peroksit ile macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Derz aralarına uygulayarak birkaç dakika bekleyin, daha sonrasında sert bir fırçayla fırçalayın ve durulayın.

Karbonat, Sirke ve Limon suyu: Karbonatı su ile macun yapabilir, sirke ya da az miktarda çamaşır suyu ile karıştırarak derz aralarını beyazlatabilirsiniz.
Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.  

Raflar yeşil muzlarla dolu: Etilen gazının oynadığı rol büyük! Raflar yeşil muzlarla dolu: Etilen gazının oynadığı rol büyük!

Beyaz sirke ve Bulaşık deterjanı: Uygun bir kabın içerisinde hazırlayacağınız beyaz sirke ve bulaşık deterjanı karıştırın. Kısa sürede tüm kir ve kireçlerden banyonuzun temizlendiğini göreceksiniz!

Editör: Sena ERDOĞAN