15 bin lira ödeme hazır! Emekli ve asgari ücretliye flaş haber 15 bin lira ödeme hazır! Emekli ve asgari ücretliye flaş haber

Çeyiz alışverişi için çarşı pazar gezen gençler, gördükleri etiketler karşısında şaşkına döndü. Mobilya yüzde 300, ev fiyatları yüzde 100, beyaz eşya yüzde 400, düğün salonları yüzde 130, kuaför masrafları ise yüzde 200 oranında zamlandı. Zamlar karşısında çiftler alternatif arayışına girdi.

Döviz kurundaki yükseliş ve enflasyon ile birlikte art arda gelen zamlar, yeni yuva kurma hayalleri kuran çiftleri de vurdu. Yetkililerden evlilik düzenlemesi bekleyen gençler, ev kuramaz hale geldi. 

Mobilyaya yüzde 300 zam!

Son bir yılda mobilyada fiyatlarında yüzde 300 oranında artış yaşandı. Oturma grupları, yatak odası takımı ve yemek odası takımlarının fiyatları dudak uçuklattı. Ortalama bir oturma ve yemek odası takımı 70 bin TL, yatak odası takımı ise 60 bin TL’yi buldu.  

Gelin başı cep yaktı

Kuaför masrafları da geçen yıla oranla yüzde 200 artış gösterdi. Geçen yıl ortalama 600 TL’ye yapılan gelin başı ve makyajı, bu yıl ortalama bin 700 TL’ye çıktı. 

Bir yıl önceden düğün salonu tutmak tarih oldu. Aylar öncesinden düğün salonu kiralama sistemi ise zamlar nedeniyle rafa kalktı. Geçen yıla oranla firmaların düzenlediği ‘evlilik paketi’ kampanyaları yüzde yüzün üzerinde zam gördü.

Düğün salonu fiyatları da yüzde 130 artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl 300 kişilik bir düğün için 15 bin TL’ye tutulan salon, bu yıl ortalama 36 bin TL’ye yükseldi. Aynı şekilde 300 kişilik yemekli bir düğün için tutulan salon ise ortalama 60 bin TL oldu.

Beyaz eşya fiyatları

Çamaşır ve bulaşık makinesi fiyatları ortalama 7 bin TL’den 15 bin TL’ye, buzdolabı fiyatları ise bir yılda ortalama 9 bin TL’den 25 bin liraya yükseldi. Ortalama bir fırının fiyatı 3 bin 500 TL ilen günümüzde 10 bin TL’ye satışa sunuluyor.

Öte yandan düğün sezonu yaklaşırken ev fiyatlarında da artış devam ediyor. Geçen yıla göre sıfır evlerin satılık fiyatları yüzde 100 oranında artış gösterdi.  Evlerini yeni evli çiftlere kiralamak isteyenler de zam üstüne zam yaptı. Hal böyle olunca 2023 yılının yazında evlenmek isteyenler yüz binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda kaldı.
 

Editör: Sena ERDOĞAN