Tohum Holding, Kütahya'daki Elvan-GES projesini devreye aldı Tohum Holding, Kütahya'daki Elvan-GES projesini devreye aldı

Bu aylarda pazardan uygun fiyata alınan domates ve biberlerle kışlık salça yapanlar kışın hem uygun fiyata hem de doğal ve sağlıklı salçalar tüketiyor. Salça yapmak için mutlaka olgun ve kaliteli ürün seçmek adımları doğru takip etmek gerekir. Peki, evde salça nasıl yapılır? İşte cevabı…

EVDE DOMATES SALÇASI TARİFİ

Öncelikle domatesleri iyice yıkayın ve saplarını koparın. Domatesleri ikiye veya dörde bölün. Böldüğünüz domatesleri derin bir kaba ya da kovaya koyun. Kabuklarından ayrılması için birkaç gün kapta bekletin ve ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. Bu şekilde 3-4 gün bekletin. Sonra domatesleri ince delikli bir süzgeç yardımıyla çekirdeklerinden ayırın. Domatesleri ardından püre haline getirin. Sonra ince bir tülbentten ya da bez torbadan domateslerin suyunu süzün. Bu püreye biraz tuz ekleyerek 3-4 saat pişirin. Ardından kıvam alınca kavanozlara koyup saklayın. Ayrıca pişirmek istemiyorsanız ve yeriniz müsaitse püre haline gelen domatesleri tepsilerde güneşe koyun 3 -4 gün bekletip böylede salça elde edebilirsiniz.

EVDE BİBER SALÇASI TARİFİ

Biberleri yıkayıp saplarını kopartın ve çekirdeklerini çıkarın. Ardından biberleri 3-4 parçaya bölün. Geniş ve derin bir tencerede suyunu bırakması için kısık ateşte, daha sonra suyunu çekene kadar da orta ateşte pişirin. Pişirdiğiniz biberleri robottan geçirin ve püre haline getirin. Kabuklarından ayırmak için ince delikli bir süzgeci kullanın. Ardından aynı domates salçasında olduğu gibi güneşte bekleterek yapabileceğiniz gibi tuz ilave ederek ocakta kaynatarak kıvam alana kadar pişirip kavanoza koyup saklayabilirsiniz.

Ancak her iki salça ve her iki yöntemde de ara ara salçayı karıştırmak oldukça önemli. Güneşte de beklese ocakta da pişse mutlaka ara ara karıştırılmalıdır.

Editör: Yasemin Dülgeroglu