Zarafetleri ve çarpıcı çiçekleriyle orkideler evde yetiştirilirken incelik, sabır ve dikkat ister.  Başarılı bir orkide bakımı için öncelikle doğru ortamın sağlanması gerekir. Uzun ömürlü orkideler için bu bakım tüyolarının bilinmesi gerekir...

Fazla suyun saksıdan kolaylıkla akıp gidebilmesi için orkide saksılarında su tahliye delikleri olması gerekir.

Ağaç kabuğu ve yosun bazlı saksı harçları suyu iyi bir şekilde tahliye eder ve aşırı sulamanın önlenmesine yardımcı olur. Ancak sık sık saksı değişimi gerektirir.

Orkideler, gelişmek için güçlü fakat direkt gelmeyen güneş ışığına ihtiyaç duyar.  

Ayrıca orkideler orta sıcaklıkta gelişir ve aşırı soğukta ölebilir. Doğru sıcaklık derecesi olarak evin 16 derecenin üstünde olması önerilir. Bu orkide  türüne göre değişebilir.

Nemli geçen aylarda hafif bir esinti sağlamak için evin pencerelerini açabilirsiniz. Orkideler hava akıyına ihtiyaç duyar.

Orkideyi belli bir gün sayısından sonra sulamaktansa orkidenin ne kadar su kullandığına göre sulamak gerekir. Birkaç günde bir saksı harcına bir veya iki parmağınızı hafifce batırın daha sonra parmaklarınızı çekip birbirine sürtün. Parmaklarınızda herhangi bir nem hissetmiyorsanız  orkideleri hafifçe sulayın.

Orkideler yüzde 40 ile yüzde 60 arasındaki nemli ortamlarda en iyi sonucu verir. 

Phalaenopsis diğer adıyla "moth orkidesi" hariç orkideler aynı saptan bir daha çiçek vermez. Bir Phalaenopsis orkideniz varsa çiçek öldükten sonra sapı, alttan 2. boğumun hemen üstünden veya sapın gövdeyle birleşme yerinden kesin. 

Çiçek açtığı dönemlerde orkidenizi beslemek için gübrenizi sulandırmak suretiyle ayda bir kere kullanın. 

Van'da Narkotik Darbe: Kilolarca Uyuşturucu Ele Geçirildi! Van'da Narkotik Darbe: Kilolarca Uyuşturucu Ele Geçirildi!

Kabuklı ve pamuklı bitlerin belirtisi olarak yapışkan yapraklar ve kül rengi küf görüyorsanız dikkat etmeniz gerekir. 

Editör: Sena ERDOĞAN