15 Eylül’de Eva Meteor Yağmuru yağacak mı? sorusuna cevap verebilmek için yeterli veri astronomi kaynaklarında bulunamıyor. Ayrıca, kuyruklu yıldız tanımlamaları arasında, Eva Kuyruklu Yıldızı diye tanımlanan bir kuyruklu yıldızın henüz mevcut olmadığı görülüyor. Eva Meteor Yağmuru isminin ise, Neon Genesis Evangelion adlı, anime dizisinden esinlenildiği düşünülüyor. Bu anime dizisinde, dev bir göktaşından milyarlarca parçacık kopar ve yeryüzüne yağmur gibi düşer. İşte bu parçacık yağmuru, Eva meteor yağmuru olarak adlandırılır. 

15 Eylül’de Eva Meteor yağmuru yağacak haberleri gerçeği yansıtmıyor. Fakat, 2023 yılında meteor yağmurlarının beklendiği tarihleri haberimizde bulabilirsiniz. İşte 2023 yılında gerçekleşmesi muhtemel meteor yağmurları listesi: 

Sadece bir fincanla pırıl pırıl oluyor: Küf, kir, pas ne varsa söküp atıyor Sadece bir fincanla pırıl pırıl oluyor: Küf, kir, pas ne varsa söküp atıyor

Draconoidler 9 Ekim’de Görünebilir!

Her yıl Ekim ayının başlarında görülebilen Draconoid isimli meteor yağmuru 9 Ekim’de zirve yapacak. Bu meteor yağmurunu Kuzey Yarımküre’den ve ülkemizden de rahatlıkla izleme imkanımız olacak.

Draconoidler, 21P/Giacobini-Zinner kuyruklu yıldızının etkisiyle ortaya çıkan bir meteor yağmurudur. Yoğunluğu saat 22:00-02:00 arasında olacak olan Draconoidlerden saatte 10 meteora kadar şahit olabiliriz. Ay ışığının daha az olması meteorlara etki etmeyecek. Draconoidler genellikle yavaş hareket eden ve mavi renkli meteorlar şeklinde gözlemlenebiliyor.

9 Ekim gecesi gökyüzüne bakmak Draconoidleri fark etme imkanı sunabilir. Şehir merkezlerinden uzak, karanlık bir bölgeden ve telsizsiz gözlem yapmak görünürlüğü artıracaktır. 

Eva Meteor Yağmuru bir efsane mi Bugünü boşuna mı bekledik (1)_1280x853

Orionidler 2023’te Zirvede!

Her yıl Ekim ayında izlediğimiz Orionidler meteor yağmuru bu yıl 20-21 Ekim tarihlerinde en yoğun dönemini yaşayacak. Yağmuru ülkemizden de izleme fırsatımız olacak.

Orionidler, Halley kuyruklu yıldızının etkisiyle ortaya çıkan bir meteor yağmurudur. 20-21 Ekim’de Türkiye’den saatte 10 ile 20 arasında değişen sayıda meteora şahit olabiliriz. Hızları saatte 66 km civarındadır. Kısa süreli izler bırakmaları sebebiyle izleri takip etmek zor olsa da yoğunluğu keyifli anlar yaşatacaktır.

Gecenin ilerleyen saatlerinde uzak şehir ışıklarından, karanlık bir yerden gökyüzüne bakıldığında Orionid yağmurunu izleme fırsatı yakalayabiliriz. Gözlem koşulları elverdiğinde yoğun bir yağmur yaşayabileceğimizi tahmin ediyoruz.

Güney ve Kuzey Toroslar Yağmurları Geldi!

28 Eylül-2 Aralık tarihleri arasında Türkiye semalarında Güney ve Kuzey Toroslar isimli iki meteor yağmurunu izleme şansımız olacak.

Bu iki yağmurun aktivite dönemleri Kasım ayında zirve yapacak. Bu tarihlerde ülkemizden saatte 5’e varan parlak meteor görülebilecek. Hızları yaklaşık 30 km/sn civarında olup, uzun iz bırakan yavaş meteorlar şeklinde gözlenecek. Farklı bölgelerden rahatlıkla gözlemlenebilecek.Geceleri karanlık bölgelere çıkıp gökyüzüne bakıldığında Toroslar yağmurlarıyla keyifli anlar yaşanabilir. Kasım ayı en parlak döneme denk geldiğinden yoğun gözlemler beklenmektedir. Herkesi birlikte izlemeye davet ediyoruz.

Leonidler’den 17-18 Kasım’da Şov!

Ünlü meteor yağmuru Leonidler, 17-18 Kasım tarihlerinde seyredilecek aktivitesinin zirvesine erecek. Bu önemli yağmur yaşanacak etkinliği anlatıyoruz.

Leonidlerin maksimumu bu tarihlere rastlıyor. Saatte 15 meteordan fazla görülebilir. Hızları saatte yaklaşık 70 km olup kısa izler bırakacaklar. Ancak yoğunluğu dikkat çekecek. Ay ışığı etkili olacak, Kuzey şehirlerimizden daha iyi gözlem imkanı yakalayabiliriz.

17-18 Kasım gecesi karanlık bir yerden gökyüzünü izlemek keyifli anlara tanık olmamızı sağlayabilir. Ayın doğuş saati ve parlaklığı gözlem için belirleyici olacaktır. Leonidler’i takip etmeye değer!

Eva Meteor Yağmuru bir efsane mi Bugünü boşuna mı bekledik (2)_1280x854

Geminidler Rekor Kıracak!

Yılın en etkileyici meteor yağmuru Geminidler, 13-14 Aralık gecesi zirve yaşayacak. Ülkemizden çok sayıda parlak meteor izlenebilecek. Geminidler’in en yoğun olduğu gecede Türkiye genelinden saatte 150’ye yakın meteor görüntülenebilir. Hızları yaklaşık 34 km/sn olan bu Yağmur, genellikle parlak ve renkli izler bırakır. Ay ışığının etkisi düşük olacağından mükemmel gözlem imkanı yakalanabilecek. 13-14 Aralık gecesi karanlık bir yerden yüksek ihtimalle tarihin en yoğun Geminid yağmurunu izleme fırsatı yakalayacağız. Geceyi yıldızlarla geçirmek keyif verecektir. Meteor yağmurlarını takip etmeye değer! -Yeşilniksar-

Editör: Saliha Kara