Oldukça geniş bir kullanım alanı sunan aseton, kimyasal bir üründür. Çözücü özelliği nedeniyle tırnak bakımı ve tasarımında sıkça yararlanılmaktadır. Tırnak temizliği dışında hiç bilmediğiniz alanlarda da kullanılan aseton hakkındaki tüm bilgilere daha yakından bakalım…

Alifatik ketonların ilk üyesi olan aseton, akışkan bir yapıdadır. Ayrıca kokulu versiyonlarının donma noktası -95 derecedir. Renksiz versiyonunda ise 56 derece kaynama noktasıdır. Renkli versiyonları da bulunan bu kimyasalın tırnak temizleme ve bakımında en çok kullanılan ürün olduğunu söylemek gerekiyor.

Oje çıkarıcı olarak bilinen aseton “Oje çıkarmada nasıl kullanılır?” diye düşünenler için birkaç tüyo vermek faydalı olacaktır. Oje çıkarırken pamuk, bez, peçete gibi ürünlerden destek alabilirsiniz. Az miktarda asetonu bez veya pamuk üzerine döküp direkt olarak oje üzerine uygulayabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz sırada tırnak üzerine baskı uygulamanıza gerek yoktur. Çözücü özelliği sayesinde kısa sürede tırnaklarınızdan ojeyi çıkaracaktır.

Eskiden kadınların kullandığı doğal tüy dökme yöntemleri nelerdi? Eskiden kadınların kullandığı doğal tüy dökme yöntemleri nelerdi?

Oje çıkarma işlemi dışında boya ve mürekkep gibi maddelerin silinmesi içinde kullanılan asetonu yine bez veya pamuk üzerine döküp uygulama yapmanız yeterlidir. Ancak uygulama için yüzey özelliklerine dikkat etmeniz gerekmektedir. Asetonu zarar vereceği yüzeylere uygulamamalısınız.

aseton1_1280x851

Asetonun Farklı Kullanım Alanları Nelerdir?

Aseton bazlı oje çıkarıcılarda su kullanıldığı için saf asetona göre daha az yanıcıdır. Farklı kullanım alanları ise şu şekildedir:

  • Yerleri silebilirsiniz: Asetonu kağıt havlu üzerine dökerek laminant, beton gibi zeminlerdeki ayakkabı izlerini silebilirsiniz. Ancak ahşap zeminlerde kullanılmaması gerekir.
  • Klavyeyi temizleyebilirsiniz: Bilgisayar klavyesi, birçok mikrop ve bakteri barındırabilir. Bu nedenle düzenli temizlenmesi gerekir. Pamuğa az miktarda aseton dökün ve klavyenizi temizleyin. Toz ve bakterileri aseton yok edecektir. Bu işlemi düzenli olarak haftada bir yapabilirsiniz.
  • Çinileri temizleyebilirsiniz: Çay ve kahve lekeleri olan çini fincanlardaki lekeleri aseton ile temizleyebilirsiniz. Bir beze aseton damladın ve fincanları bezle ovalayın. Ardından sabun ve bol suyla durulayabilirsiniz.
  • Yapıştırıcıları temizleyebilirsiniz: Yapışkan maddeleri çıkarırken elinize bulaştıysa elinize az miktarda aseton döküp ovalayabilirsiniz. Ardan elinizi yıkayın ve nemlendirici krem sürün.
  • Ayakkabıları parlatabilirsiniz: Kağıt havluya az miktarda aseton dökün ve üzerindeki lekeleri silin. Lekeler çıktıktan sonra ayakkabıyı nemli bir bezle silebilirsiniz.
  • Küveti temizleyebilirsiniz: Küvette çıkmayan sabun ve kir lekeleri için asetonu suyla karıştırın ve temiz bir bezle silin. Lekeleri ovalayarak çıkarabilirsiniz.
  • Tıraş bıçaklarını temizleyebilirsiniz: Dezenfektan özelliği olan asetonu tıraş bıçaklarını temizlemek için kullanabilirsiniz. Pamuğa damlattığınız asetonu tıraş bıçaklarına sürerek temizleyin ve sonrasında suyla yıkayabilirsiniz.
  • Camları temizleyebilirsiniz: Bazı cam temizleme ürünlerinin içinde aseton bulunmaktadır. Cam silme suyunun içerisine bir damla aseton ekledikten sonra camları silebilirsiniz.

Editör: Saliha Kara