Kış hazırlığına başlayanlar için binbir derde deva ev yapımı kuşburnu goravası tarifi;

Son dönemin en popüler yapımları Son dönemin en popüler yapımları

Malzemeler:
•    3 kg kuşburnu
•    2 litre su
•    1,5 kg şeker (isteğe göre daha az da konulabilir.)

Hazırlanışı:
1.    Kuşburnuların sapını ve uç kısmındaki tüylü kısımlarını bıçakla temizleyin. Ardından yıkayın. 
2.    Düdüklü̈ tencereye ya da normal tencerede aynı seviyeye gelecek kadar su ekleyin ve 40-45 dakika iyice yumuşayınca dek haşlayın.
3.    Yumuşadığına emin olduğunuz kuşburnu meyvelerini tencere içindeyken ezin. Süzgeçten geçirmeden önce hafifçe dağılması daha kolay süzülmesini sağlar.
4.    Ardından kuşburnularını süzgeçten geçirin. Çekirdekleri bu aşamada süzülmüş olur. Ayrıca bu işlemi yaparken eldiven takmayı unutmayın.
5.    Ezilmiş kuşburnuları sıcak halde iken altına genişçe bir kase yerleştirdiğiniz ince delikli bir süzgeçten geçirmeye başlayın.
6.    Süzdüğümüz karışımı (daha önce kullanılmamış ) ince çoraptan, veya tülbentten geçirin. Bu şekilde ince kıllarını da süzmüş olacaksınız.
7.    Püre haline gelmiş kuşburnunu tekrar süzgeçten geçirin. İçi oldukça ince çekirdekli, tüylü ve dikenli bir meyve olduğu için bu aşamaları atlamadan uygulayın.
8.    Ardından tencerenin dibini 3 yemek kasığı sıvı yağla yağlayın. Karışımı üzerine dökün.
9.    Ocakta orta/ kısık ateşte yaklaşık 25-30 dakika koyulaşıncaya kadar kaynatın.. Bu sırada üstünde oluşan köpükleri temizleyin.
10.    Boza kıvamına gelince (5-6 su bardağı) şeker ekleyin.
11.    Şekerle de 5 dakika kaynatın.
12.    Kıvamını kontrol etmek için mermer tezgaha bir yemek kaşığı dökerek soğutun veya herhangi soğuk bir yüzeye bir kaşık kuşburnu marmelatını alarak hafif soğumasını bekleyin.
13.    Kıvamını kontrol etmek için mermer tezgaha bir yemek kaşığı dökerek soğutun veya herhangi soğuk bir yüzeye bir kaşık kuşburnu marmelatını alarak hafif soğumasını bekleyin.

Kuşburnu_1280x669
PÜF NOKTA: Olgun kuşburnu kullanın.
PÜF NOKTA: Kıvamını kontrol etmek için marmelatı mutlaka soğutun. Sıcak marmelatın kıvamı ile kavanoza koyduktan sonraki kıvamı mutlaka farklı olur.

Editör: Sena ERDOĞAN