Dolmuş şoförleri güzergahlarla ilgili yapılan değişiklikten memnun Dolmuş şoförleri güzergahlarla ilgili yapılan değişiklikten memnun

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan iki yeni proje ile büyükbaş hayvancılıkta verimlilik zirveye çıkacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nün “Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında sağlanan bütçe ile Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan “Damızlık Büyükbaş Hayvanlarda Mastit Tespit Projesi” ve “Damızlık Büyükbaş Hayvanlarda Verimliliği Artırma (Kızgınlık Takibi) Projesi” kapsamında düzenlenen törenle yetiştiricilere Kızgınlık Takip Cihazı ve Mastit Tespit Detektörü teslim edildi. Söz konusu projeler kapsamında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Sazova Kampüsünde gerçekleştirilen törene Vali Yardımcısı Ali Çetin, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Muhammed Kaya, AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Muhammed Ali Kaya, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdinç Yuva, Actimo Genel Müdürü Hakan Ülgey, kurum amirleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş programda gerçekleştirdiği konuşmada projelerin uygulanacağı büyükbaş, hayvancılık işletmelerinde verimin maksimum düzeye çıkacağını söyledi. İl Müdürü Gümüş; “Eskişehir’de ve bölge illerimizde ilk defa uygulanacak olan iki yeni projeyi hayata geçiriyoruz. İl Müdürlüğümüzde bulunan proje ekibimiz ile ilimizdeki çiftçilerimizin, yetiştiricilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, yerel veya uluslararası bütçe imkânları ve sorunlarımızın çözümüne yönelik proje geliştirme çalışmaları yürütüyoruz. Bu kapsamda ilimizde ilk defa uygulanacak olan olacak 2 projemiz ile çiftçilerimize katkı sağlayacağız. Bu projelerimizden ilki olan Kızgınlık Takibi Projesi ile ineklerde tohumlama zamanı net olarak belirlenerek iki doğum arasındaki süre en kısaya inecek böylece inekler her yıl doğum yaparak işletmelerimiz ekonomik kayıp yaşamayacak verim ve kârlılık en üst düzeyde olacaktır. Bir diğer projemiz olan Mastit Tespit Projesi ile ineklerde görülen bir meme hastalığı mastitisin süt verimine ve kalitesine verdiği zararın önüne geçilecektir. Mastit tedavisinde antibiyotik kullanıldığı için süt sağlığı açısından önemli risk oluşturan bir hastalıktır. Bu projede kullanılan mastit tespit cihazı ile periyodik olarak memede üretilen sütten test yaparak mastit olup olmadığı tespit edilecek, böylece erken tanı ile hastalığın önüne geçilerek ineklerde meme sağlığı, süt sağlığı ve süt verimliliği korunmuş olacaktır. Nihayetinde çiftçimizin işletmesi hastalıktan korunarak yaşanabilecek ekonomik kayıpların önüne geçilecektir. Projelerimiz için yaklaşık 1 Milyon TL masraf yapıldı ancak ekonomik anlamda 1yılın sonunda yaklaşık 10 Milyon TL getirisi olacak, hem hayvan sağlığı korunacak hem de ekonomik kayıpların önüne geçilecektir. Bu projeler ile büyükbaş hayvancılıkta verimlilik zirveye çıkacak inşallah. Her iki projemizin de Eskişehirli yetiştiricilerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Projede kullanılan Kızgınlık Takip Cihazı ve Mastit Tespit Detektörlerinin temin edildiği Actimo firmasının Genel Müdürü Hakan Ülgey cihazların kullanımı hakkında bilgilendirme yaptı. Ülgey konuşmasında; “Yetiştiricilerimizi teknolojiyle buluşturan böyle faydalı projelerin hayata geçirilmesine vesile olsun Bakanlığımızın önderliğinde İl Tarım ve Orman Müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum, yetiştiricilerimize hayırlı olsun” dedi. Damızlık Büyükbaş Hayvanlarda Mastit Tespit Projesi kapsamında Alpu, Beylikova, Odunpazarı, Seyitgazi ve Tepebaşı ilçelerinde bulunan 65 damızlık sığır işletmesi için 65 adet Mastit Tespit Detektörü temin edilerek yetiştiricilere teslim edildi. Toplam bütçesi 455 Bin 625 TL olan projenin bir yılda 5 Milyon 687 Bin 500 TL Eskişehir ekonomisine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu proje Eskişehir’de ilk defa uygulanacak olup; proje kapsamında dağıtımı yapılacak olan Mastit Tespit Detektörleri ile sağmal durumda olan büyükbaş hayvanlardaki meme hastalıkları erken uyarı sistemi ile tespit edilip, süt verimindeki azalma ve damızlık hayvanların sütten kesilmesi engellenecektir. Ayrıca hayvanlara yoğun ve bilinçsiz antibiyotik kullanılmayarak, tüketicilerin sağlıklı süt ve süt ürünlerine ulaşması sağlanacak ve antimikrobiyal direnç oluşmasının engellenmesi nedeniyle halk sağlığı korunacaktır. Hayata geçirilen bir diğer proje olan Damızlık Büyükbaş Hayvanlarda Verimliliği Artırma (Kızgınlık Takibi) Projesi ile Alpu, Odunpazarı, Seyitgazi ve Tepebaşı ilçelerinde bulunan 20 işletmeye hayvanlarda kızgınlıkların tespiti için kullanılan 100 padometre teslim edilmiştir. Toplam bütçesi 500 bin TL olan projenin bir yılda 5 Milyon 544 bin TL Eskişehir ekonomisine katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bu proje Eskişehir’de ilk defa uygulanacak olup; inek ve düvelerde kızgınlığı yüzde 90’ın üzerinde zamanında ve doğru tespit eden, boyuna takılan aktivitemetre, padometrelerin kullanılması, gebe kalma yaşı, ilk doğum yaşı ve iki buzağılama arası süreyi kısaltarak, yetiştiricinin ilk kızgınlığı yakalaması ve doğru zamanda tohumlama ile her yıl 1 buzağı elde etmesini sağlayarak, yetiştirici ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından projede yer alan damızlık sığır yetiştiricilerinin kızgınlık takip sistemleri ile takip sistemi öncesi ve sonrasındaki üreme verimliliği parametreleri takip edilecektir. Gerçekleştirilen program yapılan konuşmaların peşi sıra fotoğraf çekimi ve yetiştiricilere ekipmanların tesliminin ardından verilen cihaz kullanım eğitimi ile sona erdi.

Kaynak: iha