Klimadan önceki dönemlerde, Çin’de "skywells" de denilen gök kuyuları bulunuyordu. Çinliler evlerinde ki bu mimari yapı ile sıcak yaz günlerinde evlerini serin tutmayı başarıyordu.

Çin "skywells" tarzı mimari sistemi nedir?

Dünyada bir zamanlar klima gibi teknolojiler yokken insanlar buna göre yaşamak ve sıcaklık başta olmak üzere bir çok konuya çare üretmek zorundaydı. Bu anlamda Çin, 14. yüzyıldaki Ming Hanedanlığı döneminden bu yana evleri sıcaktan korumak için "skywells" tarzında bir mimari sistem inşa etti.

Türkçe olarak 'gök kuyuları' anlamına gelen  skywell mimarisinde temel olarak, evin ortasında bir tarafı taş duvar olan kare veya dikdörtgen bir avlu bulunması anlamına geliyor. Avlunun tepesi içeriye rüzgârın girmesini sağlamak amacıyla açık oluyor. Bu da evin çekirdeğinde yer alan avlunun, merkezi bir soğutma sistemi görevi görmesini sağlıyor.

Rüzgar, bir skywell evin çatısında estiğinde, genellikle içerideki durgun havadan daha soğuk ve dolayısıyla daha ağır oluyor. Böylece daha sıcak olan durgun havayı daha yükseğe evin dışına iterek hava akışını sağlıyor.

İstanbul’un büyülü yerlerinden: Kıztaşı ve ilginç hikayesi İstanbul’un büyülü yerlerinden: Kıztaşı ve ilginç hikayesi

Rüzgar esmese bile tavan pencereleri, bacalar veya baca gibi açıklıklar hava sirkülasyonu oluşturuyor. 

Son zamanlarda BBC , geleneksel Çin mimari ilkelerinin yeniden canlandırılmasına büyük ilgi olduğunu bildiriyor ve skywell, daha yeşil binalar için yakın tarihli bir hükümet girişimine uygun olarak klima kullanımını azaltma kabiliyeti nedeniyle çok fazla ilgi görüyor.
 

Fotoğraf: Wuyuan Skywells Hotel

Kaynak: BBC