Geçmişte hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılan fakat günümüzde gerekli değeri bulmayan şifa kaynakları var. Tam da bu noktada Türk âlimlerinden biri olan Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın kitabında da yer alan bitkilerden öyle biri var ki faydaları saymakla bitmiyor. İşte detaylar…

ŞİFA KAYNAĞI: SUMAK

Sumak, yıllar boyunca hem mutfakta hem de geleneksel tıpta kullanılan zengin içeriği ve sağlık yararları ile bilinen baharatlardan biri. Sumak yemeklere verdiği lezzetin yanı sıra aynı zamanda da şifa kaynağı.

Sumak baharatı, antioksidanlar, vitaminler ve minerallerle dolu. Sumak, anti-inflamatuar, antioksidan ve antimikrobiyal özellikleriyle sağlığı destekliyor ve birçok hastalığın önlenmesine de yardımcı oluyor. Sumağın saymakla bitmeyen faydaları şöyle:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Çocuklarda İshal: Erken Müdahale ile Sağlık Sorunları Önlenebilir Çocuklarda İshal: Erken Müdahale ile Sağlık Sorunları Önlenebilir

Sumak, güçlü bir antioksidan kaynağı olarak vücutta serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresi azaltır ve hücrelerin zarar görmesini engeller. Oksidatif stres, kanser, kalp hastalıkları ve yaşlanma gibi birçok kronik hastalığın temel nedenlerinden biri. Dolayısıyla buna engel olan sumak bu hastalıklara da engel olabilir.

AĞRILARI AZALTIYOR

Sumak, anti-inflamatuar özellikler taşır. Vücuttaki iltihaplanma, birçok kronik hastalığın sebebi olabilir.  Sumak, içerdiği bileşenler sayesinde bu iltihaplanmayı azaltıyor ve ağrıların hafifletilmesine yardımcı oluyor.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR

Sumak, sindirimi kolaylaştırırken mideyi rahatlatır. Özellikle yemeklerden sonra sumak tüketmek sindirim sorunlarını hafifletir ve mide asidini dengelemeye yardımcı oluyor.

KALBİ KORUR

Sumak kalp sağlığını destekler, kan basıncını dengelemeye yardımcı olur ve yüksek tansiyonu kontrol altına alır. Sumak, kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı oluyor. Bu sayede damar tıkanıklığı ve ateroskleroz gibi kalp rahatsızlıklarına karşı koruma sağlıyor.

PÜRÜZSÜZ CİLDİN SIRRI

Sumak, antibakteriyel ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olur. Sivilce ve akne gibi cilt problemleri, sumağın bu özellikleriyle kontrol altına alınıyor.

Sumak çay olarak ve baharat olarak tüketilebilir.

SUMAK ÇAYI TARİFİ

Malzemeler:

1 yemek kaşığı kurutulmuş sumak meyvesi veya 1 çay kaşığı sumak tozu

2 su bardağı su

İsteğe bağlı olarak bal veya limon dilimi

Yapılışı:

2 su bardağı suyu bir tencereye koyun ve kaynatın. Kaynar suya ezilmiş sumak meyvesini veya sumak tozunu ekleyin. Karışımı iyice karıştırın. Sumak ve su karışımını 10-15 dakika kadar demlemeye bırakın. Bu süre içinde sumağın suya iyice karışmasını sağlayın. Demleme süresi sonunda çayı bir süzgeç yardımıyla süzün. Sıcak veya soğuk tüketilebilir.

Editör: Yasemin Dülgeroglu