Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Erzincan, geçmişte yaşanan büyük depremlerle derin acılar yaşamış bir şehir. 1939’daki yıkıcı deprem ve 1992’deki 6.8 büyüklüğündeki felaketin izleri hala hafızalarda taze. AFAD, bu deneyimlerden hareketle, Erzincan’ın afet müdahale kapasitesini güçlendirmek adına bölgesel lojistik kapasitesini artırarak önemli bir adım attı.
Yeni Depo Alanları ve İleri Teknolojik Sistemler
Erzincan’ın merkezine 6 kilometre mesafedeki Çağlayan yolu üzerindeki AFAD bölgesel lojistik deposunun kapasitesi artırıldı. 1500 metrekarelik mevcut depo alanına, ek olarak 1200 metrekarelik ilave bir depo daha inşa edildi. Bu alanda, afet anında ihtiyaç duyulacak malzemelerin hızlıca hazırlanıp sevk edilmesi için son teknoloji donanımlı sistemler devreye alındı. Yatak, battaniye, mutfak setleri gibi malzemeler, tavan vinci yardımıyla konteynerlara yüklenerek tırlara taşınıyor ve tüm süreç uydu sistemleri ile izleniyor.
AFAD İl Müdürü Enver Özcan, deponun olası bir afette en hızlı şekilde müdahale edebilmek için hazır olduğunu belirterek, “Depomuz şu an yüzde 100 doluluk oranına sahip. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yaklaşık 700 tır sevkiyatı yaparak bölgeye yardım gönderdik. Depomuzdan ilk anda hızla çadır, battaniye ve ısıtıcı malzemeler sevk edildi. Şu an yeniden %100 doluluk kapasitesine sahibiz” dedi.
Lojistik Üs Olarak Planlanıyor
Erzincan’daki depo alanı, gelecekte daha geniş bir lojistik üs haline gelmesi için uygun bir noktada bulunuyor. Erzincan Havaalanı’na ve çevre illere olan yakınlığı, bölgenin depolama ve yardım malzemeleri sevkiyatı açısından stratejik bir önem taşıyor. Özcan, “Depolarımız 182 bin metrekare açık alan üzerine kurulu ve burada yeterli alana sahibiz. İkinci depodan sonra üçüncü ve dördüncü depoları da inşa edebileceğimiz bir alanımız var. AFAD çadırlarımız ve diğer malzemelerimizle bu bölgeyi lojistik üs haline getirmeyi planlıyoruz” dedi.
Teknolojik Altyapı ile Hızlı Müdahale
AFAD’ın Erzincan’daki depolarında barındırılan malzemelerin düzeni ve lojistiği, sürekli olarak kontrol ediliyor. Özcan, “Depomuzda teknoloji en üst seviyede kullanılıyor ve malzemelerimizin düzeni titizlikle takip ediliyor. Çadırlarımız dört mevsim kullanımına uygun, bu sayede afet sonrası hızlı bir şekilde yardım gönderebiliyoruz. Afet bölgelerindeki talepler hızlıca karşılanabiliyor” diye ekledi.
Bu depolama alanları, sadece Erzincan’ı değil, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerindeki çevre illeri de kapsayacak şekilde önemli bir rol oynuyor. Erzincan’daki AFAD bölgesel lojistik deposu, aynı zamanda olası bir afet anında çevre illerine ve ülke genelindeki diğer bölgelere hızlı destek verilmesini sağlıyor.