Erzincan köyleri, eski ve yeni isimleri, Alevi, Ermeni ve Türkmen kökenli köyleri, haritası ve en iyi mahallesi ile ilgili bilgileri bu haberde bulabilirsiniz. Erzincan köyleri eski ve yeni isimleri, Erzincan'da kaç köy var?

Erzincan Köyleri Eski ve Yeni İsimleri

Erzincan’ın merkez ilçesi dahil olmak üzere 9 ilçesi vardır. Bu ilçelerin toplam 323 köyü bulunmaktadır. Erzincan köylerinin birçoğu, tarihte yaşanan olaylar, göçler, depremler ve idari değişiklikler nedeniyle eski isimlerini değiştirmiş veya yeni isimler almıştır. Örneğin, merkez ilçeye bağlı olan Ağılözü köyünün eski adı Ağaçlı’dır. Yine merkez ilçeye bağlı olan Ballı köyünün eski adı ise Balaban’dır. Erzincan’ın diğer ilçelerinde de benzer şekilde isim değişikliği yaşayan köyler vardır. Bu köylerin eski ve yeni isimlerine Vikipedi’den ulaşabilirsiniz.

Erzincan köyleri_879x960

Erzincan Ermeni Köy İsimleri

Erzincan’ın tarihi çok eski dönemlere dayandığı için farklı etnik ve dini gruplara ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan biri de Ermenilerdir. Ermeniler, Hristiyan bir millet olarak Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yaşamıştır. Ermenilerin yaşadığı yerlerden biri de Erzincan’dır. Ermenilerin yaşadığı Erzincan köyleri, zamanın etkisiyle büyük bir yıkıma uğramıştır. Ermenilerin yaşadığı Erzincan köylerinin birçoğu köylerini terketmiş, yıkılmıştır. Ermenilerin yaşadığı Erzincan köylerinin isimleri de Türkçeleştirilmiş veya değiştirilmiştir. Ermenilerin yaşadığı Erzincan köylerinin isimlerine aşağıdaki listeden bakabilirsiniz:

Merkez ilçe: Ağaçlı, Balaban, Çağlayan, Çatalarmut, Çubuklu, Ergan, Gümüştarla, Hacıalipalangası, Hanidere, Heybeli, Ilıdere, Kalecik, Karadiğin, Kılıçkaya, Kilimli, Koçyatağı, Konakbaşı, Küçükçakırman, Mecidiye, Oğlaktepe, Ortayurt, Pekmezli, Pınarönü, Sazlıpınar, Saztepe, Soğukoluk, Söğütözü, Sütpınar, Tandırlı, Tatlısu …

Çayırlı ilçesi: Aksu, Alaca, Alacahan, Alacaören, Alakent, Alapınar, Armutlu …

İliç ilçesi: Ağıldere, Akbulut, Akçaören, Akkaya …

Kemah ilçesi: Akpınar, Alacahan, Alacaören, Alakent, Alapınar, Armutlu …

Kemaliye ilçesi: Adak, Ağcakent, Akbaba …

Otlukbeli ilçesi: Ağamcagam …

Refahiye ilçesi: Akbulut …

Erzincan köyleri eski ve yeni isimleri, Ermeni köyleri  (7)_1280x720

Erzincan’da Kaç Köy Var

Erzincan’ın toplam 323 köyü vardır. Bu köylerin 59’u merkez ilçeye, 28’i Çayırlı ilçesine, 25’i İliç ilçesine, 26’sı Kemah ilçesine, 35’i Kemaliye ilçesine, 21’i Otlukbeli ilçesine, 38’i Refahiye ilçesine, 41’i Tercan ilçesine ve 50’si Üzümlü ilçesine bağlıdır. Erzincan’ın köylerinin nüfusu ise 2019 yılı verilerine göre toplam 49.471 kişidir. Bu nüfusun 8.647’si merkez ilçede, 3.947’si Çayırlı ilçesinde, 3.698’i İliç ilçesinde, 2.980’i Kemah ilçesinde, 6.177’i Kemaliye ilçesinde, 2.010’i Otlukbeli ilçesinde, 7.566’i Refahiye ilçesinde, 7.192’i Tercan ilçesinde ve 7.254’ü Üzümlü ilçesinde yaşamaktadır.

Erzincan’ın İlçeleri

Erzincan’ın merkez ilçesi dışında sekiz ilçesi daha vardır. Bu ilçeler şunlardır:

Çayırlı: Erzincan’ın kuzeybatısında bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.050 km², nüfusu ise 5.894’tür. İlçenin merkezi olan Çayırlı kasabası, Erzincan’a 85 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

- Çayırlı Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Bizans döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde harabe halindedir.
- Çayırlı Kanyonu: İlçenin kuzeyinde yer alan bir kanyondur. Kanyon, Fırat Nehri'nin oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Kanyonun uzunluğu 10 km, derinliği ise 300 metredir.
- Çayırlı Şelalesi: İlçenin kuzeyinde yer alan bir şelaledir. Şelale, Fırat Nehri'nin bir kolu olan Çayırlı Çayı'nın oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Şelalenin yüksekliği 15 metredir.

İliç: Erzincan’ın kuzeydoğusunda bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.610 km², nüfusu ise 5.206’dır. İlçenin merkezi olan İliç kasabası, Erzincan’a 140 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

İliç Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Selçuklu döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde restore edilmiştir.

İliç Kaplıcaları: İlçenin merkezinde yer alan bir kaplıcadır. Kaplıca, sıcak su kaynaklarından oluşmaktadır. Kaplıcanın suyu, romatizma, cilt ve sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.

İliç Gölü: İlçenin güneyinde yer alan bir göldür. Göl, volkanik bir kraterden oluşmuştur. Gölün çevresi ormanlık ve yeşillik bir alandır.

Kemah: Erzincan’ın güneybatısında bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.030 km², nüfusu ise 4.280’dir. İlçenin merkezi olan Kemah kasabası, Erzincan’a 70 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Kemah Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Urartu döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde restore edilmiştir.

Kemah Kanyonu: İlçenin güneyinde yer alan bir kanyondur. Kanyon, Fırat Nehri’nin oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Kanyonun uzunluğu 15 km, derinliği ise 400 metredir.

Erzincan köyleri eski ve yeni isimleri, Ermeni köyleri  (5)_1280x824

Kemah Şelalesi: İlçenin güneyinde yer alan bir şelaledir. Şelale, Fırat Nehri’nin bir kolu olan Kemah Çayı’nın oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Şelalenin yüksekliği 20 metredir.

Kemaliye: Erzincan’ın güneydoğusunda bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.440 km², nüfusu ise 8.809’dur. İlçenin merkezi olan Kemaliye kasabası, Erzincan’a 180 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Kemaliye Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Selçuklu döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde restore edilmiştir.

Kemaliye Kanyonu: İlçenin güneyinde yer alan bir kanyondur. Kanyon, Karasu Nehri’nin oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Kanyonun uzunluğu 25 km, derinliği ise 500 metredir.

Kemaliye Taş Yolu: İlçenin güneyinde yer alan bir yoldur. Yol, kanyonun kenarında kayalara oyularak yapılmıştır. Yolun uzunluğu 7 km, genişliği ise 2 metredir.

Otlukbeli: Erzincan’ın doğusunda bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.230 km², nüfusu ise 2.863’tür. İlçenin merkezi olan Otlukbeli kasabası, Erzincan’a 120 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Otlukbeli Savaşı Anıtı: İlçenin merkezinde yer alan bir anıttır. Anıt, 1473 yılında Osmanlı ile Akkoyunlu arasında yapılan Otlukbeli Savaşı’nı anmak için yapılmıştır.

Otlukbeli Gölü: İlçenin kuzeyinde yer alan bir göldür. Göl, volkanik bir kraterden oluşmuştur. Gölün çevresi ormanlık ve yeşillik bir alandır.

Otlukbeli Kaplıcaları: İlçenin kuzeyinde yer alan bir kaplıcadır. Kaplıca, sıcak su kaynaklarından oluşmaktadır. Kaplıcanın suyu, romatizma, cilt ve sinir hastalıklarına iyi gelmektedir.

Refahiye: Erzincan’ın batısında bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.620 km², nüfusu ise 10.809’dur. İlçenin merkezi olan Refahiye kasabası, Erzincan’a 100 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Refahiye Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Bizans döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde harabe halindedir.

Refahiye Gölü: İlçenin güneyinde yer alan bir göldür. Göl, volkanik bir kraterden oluşmuştur. Gölün çevresi ormanlık ve yeşillik bir alandır.

Refahiye Şelalesi: İlçenin güneyinde yer alan bir şelaledir. Şelale, Fırat Nehri’nin bir kolu olan Refahiye Çayı’nın oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Şelalenin yüksekliği 10 metredir.

Erzincan köyleri eski ve yeni isimleri, Ermeni köyleri  (1)_1280x717

Tercan: Erzincan’ın güneybatısında bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.780 km², nüfusu ise 10.263’tür. İlçenin merkezi olan Tercan kasabası, Erzincan’a 120 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Mama Hatun Türbesi: İlçenin merkezinde yer alan bir türbedir. Türbe, 12. yüzyılda Saltuklu Devleti’nin hükümdarı olan Melik Ahmet’in kızı Mama Hatun tarafından yaptırılmıştır. Türbe, Selçuklu mimarisinin örneklerinden biridir.

Tercan Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Bizans döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde harabe halindedir.

Tercan Gölü: İlçenin güneyinde yer alan bir göldür. Göl, volkanik bir kraterden oluşmuştur. Gölün çevresi ormanlık ve yeşillik bir alandır.

Üzümlü: Erzincan’ın kuzeybatısında bulunan bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1.320 km², nüfusu ise 10.414’tür. İlçenin merkezi olan Üzümlü kasabası, Erzincan’a 60 km uzaklıktadır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede tarihi ve doğal güzellikler de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

Üzümlü Kalesi: İlçenin merkezinde yer alan bir kaledir. Kale, Selçuklu döneminde yapılmıştır. Kale, günümüzde restore edilmiştir.

Üzümlü Kanyonu: İlçenin güneyinde yer alan bir kanyondur. Kanyon, Fırat Nehri’nin oluşturduğu bir doğal güzelliktir. Kanyonun uzunluğu 20 km, derinliği ise 300 metredir.

Üzümlü Halısı: İlçenin ünlü bir el sanatı olan halıdır. Halı, renkli yün ipliklerle dokunmaktadır. Halının desenleri geometrik ve bitkisel motiflerden oluşmaktadır.

Erzincan köyleri eski ve yeni isimleri, Ermeni köyleri  (6)_1280x853

Erzincan’ın En İyi Mahallesi

Erzincan’ın en iyi mahallesi olarak belirlenebilecek bir kriter yoktur. Her mahalle, kendine özgü özellikleri ve avantajları ile yaşam kalitesini etkileyebilir.

Erzincan Merkeze bağlı 85 mahalle var:

AKŞEMSETTİN MAHALLESİ

AKTOPRAK MAHALLESİ

AKYAZI MAHALLESİ

ALSANCAK MAHALLESİ

ARSLANLI MAHALLESİ

ATATÜRK MAHALLESİ

ATATÜRK MAHALLESİ

ATATÜRK MAHALLESİ

AZİZ BABA MAHALLESİ

BAHÇELİEVLER MAHALLESİ

BARBAROS MAHALLESİ

BARIŞ MAHALLESİ

BAŞBAĞLAR MAHALLESİ

ASKOM Toplantısı Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi ASKOM Toplantısı Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde gerçekleştirildi

BAŞPINAR MAHALLESİ

BAYRAK MAHALLESİ

BOZYAZI MAHALLESİ

BUĞDAYLI MAHALLESİ

BULUTLU MAHALLESİ

BÜYÜKÇAKIRMAN MAHALLESİ

CEMAL GÜRSEL MAHALLESİ

CUMHURİYET MAHALLESİ

CUMHURİYET MAHALLESİ

CUMHURİYET MAHALLESİ

ÇARŞI MAHALLESİ

ÇUKURKUYU MAHALLESİ

DAVARLI MAHALLESİ

DEMETEVLER MAHALLESİ

DEMİRKENT MAHALLESİ

DEREBAĞ MAHALLESİ

DEREYURT MAHALLESİ

ERDENE MAHALLESİ

ERGENEKON MAHALLESİ

ERSEVENLER MAHALLESİ

ERTUĞRUL GAZİ MAHALLESİ

ESENTEPE MAHALLESİ

FATİH MAHALLESİ

GAZİ MAHALLESİ

GÖLCÜK MAHALLESİ

GÜLABİBEY MAHALLESİ

GÜLLÜCE MAHALLESİ

HALİTPAŞA MAHALLESİ

HAMİDİYE MAHALLESİ

HANCI MAHALLESİ

HOCA AHMET YESEVİ MAHALLESİ

HOCABEY MAHALLESİ

HÜRREMPALANGASI MAHALLESİ

IŞIKPINAR MAHALLESİ

İNÖNÜ MAHALLESİ

İZZETPAŞA MAHALLESİ

KARAAĞAÇ MAHALLESİ

KAVAKYOLU MAHALLESİ

KAZIM KARABEKİR MAHALLESİ

KEKLİKKAYASI MAHALLESİ

KIZILAY MAHALLESİ

KURUTİLEK MAHALLESİ

MAHMUTLU MAHALLESİ

MENDERES MAHALLESİ

MENGÜCELİ MAHALLESİ

MERTEKLİ MAHALLESİ

MİMAR SİNAN MAHALLESİ

MUNZUR MAHALLESİ

MUSTAFA KEMAL PAŞA MAHALLESİ

OSMAN GAZİ MAHALLESİ

OSMANLI MAHALLESİ

ÖZGÜRLÜK MAHALLESİ

PAŞA MAHALLESİ

SANCAK MAHALLESİ

SARIGÖL MAHALLESİ

SELÇUKLU MAHALLESİ

ŞEHİT CENGİZ TOPEL MAHALLESİ

ŞEHİT SERHAT YURTBAŞI MAHALLESİ

ŞEHİTSERHAT MAHALLESİ

ŞELALE MAHALLESİ

TAKSİM MAHALLESİ

TEPECİK MAHALLESİ

TERZİBABA MAHALLESİ

ULALAR MAHALLESİ

ÜÇKONAK MAHALLESİ

YALNIZBAĞ MAHALLESİ

YAMAÇLI MAHALLESİ

YAVUZ SELİM MAHALLESİ

YENİDOĞAN MAHALLESİ

YENİMAHALLE MAHALLESİ

YEŞİLYURT MAHALLESİ

YUNUS EMRE MAHALLESİ

Erzincan köyleri eski ve yeni isimleri, Ermeni köyleri  (4)_1256x960

Editör: Saliha Kara