Ülke çapında 18 bölge kan merkezi, 69 kan bağışı merkezi ve her gün farklı bir yerde olan 300’den fazla mobil ekiplerle yılda yaklaşık 3 milyon ünite  gönüllü kan bağışı alan Kızılay'da 2023 yılında yapılan bağışlarda nüfus oranı bakımdan en fazla kan bağışı yapılan 1. il Erzincan seçildi.

Otlukbeli Gölü neden kırmızı? Dünyadaki hiçbir gölde olmayan bir özelliğe sahip Otlukbeli Gölü neden kırmızı? Dünyadaki hiçbir gölde olmayan bir özelliğe sahip

Kızılay, testlerini yaptığı kan ürünlerini her gün binden fazla hastanedeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Her gün belirli bir sayıda kan bağışı almak ve hastanelere ulaştırmak zorunda olan Kızılay, mevsimsel koşulların etkisi altında kalıyor. Kış aylarında ve çok sıcak yaz aylarında kan bağışları düşüyor. Bu durum ise stok kontrolünü zorlaştırıyor. 

"Hayat kurtaran kan acil durumda bağışlanan değil, testleri yapılmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş kandır." diyen Kızılay her türlü ihtimali düşünerek ülke kan stoklarını belirli bir seviyenin üzerinde tutmayı planlıyor.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Merve Nazmiye Özdemir, "Kış koşullarının iyice zorlaşacağı günlerden önce ve yaklaşan Ramazan ayı öncesinde “ulusal bir kan kampanyası” hazırladıklarını aktardı.

Özdemir, "  “Birbirimize Candan Bağlıyız” sloganı ile başlatacağımız ulusal kan bağış kampanyasının toplumun dikkatine gelebilmesi sizlerin çok kıymetli destekleri ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda 11 Ocak’tan itibaren Erzincan ilimizdeki tüm kurum-kuruluşları ve halkımızı “Birbirimize Candan Bağlıyız Kan Bağış Kampanyası” na  desteklerinizi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: Sena ERDOĞAN