Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendiren, başta kalp, obezite, diyabet ve kanser gibi pek çok hastalık riskine karşı fayda sağlayan anne sütü bebeğin gelişimi ve beslenmesi için yaşamsal bir önem taşıyor.

Bebek gelişiminin ilk 6 ayında anne sütünün önemi kanıtlanmış durumda. Uzmanlar bebeğin ilk 6 ayında sadece anne sütü ile 2 yaşına kadar ise ek gıdalar ile anne sütüne devam edilmesinin en etkili beslenme şekli olduğunu açıklıyor.

Bu yaşamsal öneme sahip anne sütünün miktarını ve kalitesini artırmak için bazı beslenme kurallarına uymak gerekiyor. 

Anne sütünü artıran besinler;

Anne sütünün yüzde 87’si sudan oluşmakta her gün en az 10-12 bardak su tüketimi anne sütünün artmasını sağlar.

Bol miktarda mineral içeren tamamen doğal olan maden suları, kan basıncını düzenler, vücut dengesini sağlar ve annenin süt üretiminin artmasına katkıda bulunur.

Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye? Yaşlanmayı geciktiren 5 önemli takviye?

Şekerli içeceklerin yerine rezene, ısırgan otu ve biberiye çayı tercih edilmeli.

Bol miktarda C ve K vitamini bulunan fesleğen annenin stresinin azalmasına ve süt üretiminin artmasına yardımcı olur.

Vücudun ihtiyacı olan hem bitkisel hem hayvansal protein kaynakları sütü artırmaya yardımcı olur.

Yüksek oranda demir içeren yulaf, kan basıncını düzenler. Bu sayede anneyi sakinleştirir, olası stresi azaltır. Stresli durumlarda baskılanan oksitosin ve prolaktin hormonlarının tekrar salgılanarak süt oluşumunun artmasını sağlar. Aynı zamanda yulaf sütün kanallarla ilerlemesine yardımcı olur.

Yeşil mercimek, fasulye ve nohut gibi bakliyatlar ile ıspanak ve brokoli gibi mevsim sebzeleri tercih edilebilir. Semizotu, roka, maydanoz ve ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkileri de tüketmek dengeli beslenmek açısından yarar sağlar.

Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar vücut tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynar.

Kırmızı et, keçi sütü, kefir, köy yumurtası, ev yoğurdu, humus, bol miktarda protein bulundurur. Enerji sağlar.

Omega 3 bakımından zengin olan somon balığı süt üretimini sağlayan hormonların aktifleşmesini sağlar.

Yoğun miktarda kalsiyum ve yararlı yağlar içeren susam düzenli kullanımda süt üretimini ve kalitesini arttırır.

Anne sütünü artıran bir diğer etkenler;

Anne bebek arasındaki iletişim anne sütünün artmasında etkilidir. Emzirme sırasında oluşan tensel temas, göz kontağı prolaktin ve oksitosin hormonlarının seviyesini yükselterek anne sütünün artmasını sağlar.

Annenin psikolojik durumu süt üretimini etkiler. Uykusunu iyi almış ve stresten uzak annelerin süt üretimi daha fazladır.

Bebeğinizi, size ve bebeğinize uygun doğru pozisyonda emzirmeniz, bebeğinizi emmeye teşvik eder. Daha çok emzirme, daha çok süt üretimine neden olur. Ayrıca doğru ve yeterli sıklıkta emzirmek de süt üretimini arttırır.
 

Editör: Sena ERDOĞAN