Geçtiğimiz günlerde oyuncu Selen Görgüzel’in kızı İlknaz Bektaş, elektronik sigara kullanımına bağlı az kalsın canından oluyordu.  Oyuncu Selen Görgüzel'in 25 yaşındaki kızı İlknaz Bektaş, elektronik sigara kullanımına bağlı gelişen "Pnömotoraks" yani akciğer sönmesi nedeniyle hayatını kaybediyordu.  Bu olaydan sonra e- sigaraların zararları daha fazla araştırılmaya başlandı.

ÇOCUKLAR BİLE KULLANIYOR

Uzmanlar bu tip yeni nesil ürünlerin kullanımının tüm dünya da hızla arttığını belirtiyor. Üstelik sağlığa sigaradan daha az zararlı olduğu iddia ediliyor. Genellikle e-ticaret yoluyla tedarik edilen bu ürünler hızla yayılmaya başlayıp neredeyse gençler arasında salgın haline geldi. Uzmanlar ise hızla yayılan ve sık kullanılan bu ürünler için endişe duymak gerektiğini söylüyor.

E-SİGARANIN SEBEP OLDUĞU KORKUNÇ HASTALIKLAR

Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!! Sabah kahvaltısı kesinlikle yapmayın!!!

Uzmanlar PNÖMOTORAKS yani Akciğer sönmesi hastalığından bahsediyor: Diğer deyişle VASP olarak isimlendirilen akciğer zarı yırtılmasıdır. VASP, e-sigara kullanımına bağlı akciğer zarının kendiliğinden patlamasını tanımlayan İngilizce bir deyim. E-sigaraların içerdiği toksinler, akciğerin hava keseciklerini zedeler ve balonlar oluşturur. Çevre destek dokusu bozulur ve delikli elastik iltihap tabakası oluşur. Zorlu nefes alma hava basıncını arttır ve ciğerde oluşmuş balonlar patlayarak akciğer zarı yırtılır, cerrahi tedavi gerektirir.

YAĞ ZATÜRRESİ, Vaping- Related Lipoid Pneumonia hastalığı: Enfeksiyon ile oluşan zatürreden farklı olarak etkeni mikrop değil akciğere e-sigara içinde giren yağ asitleridir. Esigaraların içinde bulunan yağlı kimyasallar akciğer dokusunda iltihabi süreci uyarmaktadır.

Bu hastalıklar korkunç olmakla birlikte insan hayatını tehlikeye sokuyor.

Editör: Yasemin Dülgeroglu