Yemek programlarında sıkça yapılan yöresel yemekler listesinde Elazığ’da oldukça malzemeye sahip bir yöremiz. Özellikle oldukça meşhur Harput Köftesiyle dillere destan bir şölen sunmakta. Erzincan'nın sulu köftesini andıran harput köftesi yemek listenize ekleyebileceğiniz daha farklı enfes bir tarif. Bu lezzetin sırrını sizlere vermeden önce yöre ile ilgili kıssa bir bilgi geçelim.

Elazığ mutfağı oldukça zengin yemek çeşitlerine sahip. 150'ye yakın yemek çeşidi olan Elazığ'da, üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyeceklerin bulunduğu sofralar açılır. Geleneksel Elazığ (Harput) mutfak kültürü, Türk mutfak kültürünün izlerini taşır. Sofra adabından yemek çeşitlerine kadar halen geleneksel özelliklerini koruyabilen Elazığ mutfağında; tarihi Oğuzlara kadar uzanan tutmaç, umaç aşı anamaşı, kara kavurma gibi yemekler halen varlığını sürdürmekte. Öne çıkan lezzetlerin ilk sıralarında yer lan bir yemeği de Harput Köftesi. İşte köftenin lezzet sırrı;

MALZEMELER :

1 kg yağsız kıyma 1 orta boy ince kıyılmış kuru soğan, et  ölçüsünde ince  bulgur, bir avuç yarma, 1 yumurta, salça, tuz, baharat, isteğe bağlı maydonoz ve reyhan.

YAPILIŞI            

-Bütün malzemeler büyük bir leğene konulur.

Elazığ’da kayısı işleme, paketleme ve analiz tesisi açıldı Elazığ’da kayısı işleme, paketleme ve analiz tesisi açıldı

-Et, soğan ve salça çiğköfte gibi yoğrulur.Daha sonra yavaş yavaş bulgur   yoğrularak ete  dahil  edilir.Yoğrulurken bulgurun yumuşaması için ara sıra su serpilir.

-Bulgur ve et dağılıncaya kadar yoğrulur

-Fındıktan biraz büyük parçalar bölünür

-Başparmakla işaret parmağı arasında sıkıştırılarak tek tek tencereye dökülür.

-Ayrıca bir tencerede kaynayan yağlı ve salçalı suya katılarak pişirilir.

Kaynak; www.elazig.gov.tr

Editör: Merve Kiraz