Büyük saymadığımız bazı sağlık problemleri zamanla hayatımızı felç eden bir noktaya varabilir. Her ufak problemde doktora koşolmaz klasiğinin yanı sıra her problemi önemsemek hayat kurtarabilir.

El titremesi birçok nedene bağlı olarak baş gösterdiği gibi ilerleme durumu da söz konusu olabilir. En önemlileri stres, korku, hipertiroidizm ya da hipokalsemi (vücutta kalsiyum miktarının azalması) gibi metabolik durumlar ile bazı ilaçlar ve uyarıcılar sizi bazı seviyelere getirerek hayatınızı olumsuz etkiler.

Peki el titremesi nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?

El Titremesi Nasıl Geçer?


El titremesi aile kökenli olabildiği gibi başka rahatsızlıklardan da kaynaklanabiliyor. Birbirinden ayırt edilmeleri ise farklı etkenlerin değerlendirilmesi ile mümkün olabiliyor.
Tıptaki adıyla "tremor", yani titreme sabit bir eksen etrafında tekrarlayıcı, istemsiz oluşan, ritmik, sallanma şeklindeki bir eklem hareketidir. Bu eklem hareketi ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve ses tellerinde görülebilir. 

Titreme, kasların kısa süreli kasılması ile ortaya çıkan bir hareket bozukluğudur. Genellikle ellerde görülür ama başta, kollarda, bacaklarda ve seste de görülebilir. Titreme çoğu kez günlük hayatı ve kişinin aktivitelerini engellemese de bazı durumlarda yaşam kalitesini düşürerek hayatı zorlaştırabilir. Titreme sorunu uykusuzluk, stres ve aşırı kafein tüketimiyle artabilir.

El Titremesine neden olan hastalıklar nelerdir?

Titreme beynin derin kısımlarındaki hareketleri kontrol eden bir sorundan kaynaklanır. Kendi başına ortaya çıkabilir veya aşağıda saydığımız rahatsızlıklarla ilişkili bir semptom olabilir

·        Multipl Skleroz

·        İnme

·        Beyin tümörleri

·        Travmatik beyin hasarı

·        Epilepsi

·        Psikolojik rahatsızlıklar

·        Beyni etkileyen nörodejeneratif hastalıklar (Parkinson, esansiyel tremor, distoni).

·        Bilinen diğer bazı nedenler şunları içerebilir: belirli ilaçların kullanımı (özellikle astım ilaçları, amfetaminler, kafein, kortikosteroidler ve belirli psikiyatrik ve nörolojik bozukluklar için kullanılan ilaçlar), alkolün kötüye kullanımı, madde kullanımı, cıva zehirlenmesi, hipertroidi, böbrek yetmezliği, stres, panik.

İki şifanın birleşimi: Vücudunuzda olan değişikliklere inanamayacaksınız İki şifanın birleşimi: Vücudunuzda olan değişikliklere inanamayacaksınız

Yukarıdaki hastalıklardan her biri el titremesi haricinde boyunda, kafada, bacakta, kolda vb. birçok organda titremeye neden olabilir. Ancak en yaygın formu el ya da parmak titremesidir.

Hangi titreme hastalık belirtisidir?

İnsan yaşlandıkça doğal olarak hareketlerinde yavaşlama, kas ve kemik ağrıları görülmeye başlar. Yaşlılığın getirdiği doğal titreme hali yaşla birlikte kademeli olarak artarak gelişir.  Bu şekilde olmayan, aniden ortaya çıkan titremeler hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle uzmana görünmekte yarar vardır.

Titremenin kaynağını ortaya çıkartmak için görüntüleme yöntemlerinden, bazı tetkik ve testlerden yararlanılır. Klinik tabloya göre hangi metodların kullanılacağı farklılık gösterir. Titremenin birçok çeşidi vardır ve çeşitlere göre altta yatan neden değişiklik gösterir.

Örneğin istirahat titremesi olarak adlandırılan, eller kucaktayken ya da istirahat halinde ortaya çıkan hareketle birlikte kaybolan titreme Parkinson hastalığı belirtisiyken, hareketle birlikte ortaya çıkan titreme esansiyel tremorun habercisi olabilir. Tabi ki tanı uzman bir hekim tarafından konulmalıdır. Bazı titremeler zamanla kaybolur ya da titremeye neden olan durum ortadan kalktığında kendiliğinden yok olur.

El Titremesi tedavisi

Tedavi titremenin kaynağına göre belirlenecektir. İnme, travmatik beyin hasarı vb. nedenlerden kaynaklanıyorsa beyin cerrahisi uzmanları tarafından tedaviye yönelik girişimler ya da spesifik o rahatsızlığa ilişkin tedavi uygulanacaktır. Eğer kaynağı Parkinson vb. nörolojik rahatsızlıklarsa ilaç tedavisi, beyin pili ameliyatı gibi alternatif tedaviler düşünülebilir. Hastalıkla ilişkili olmayan titremeler ise zamanla kendiliğinden kaybolacaktır.

Haberimizde belirtilen uzman görüşleri draliyilmaz.com adlı siteden alınmıştır. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilir ve uzmanlarla iletişim kurabilirsiniz.

Editör: Merve Kiraz