Günümüzde Anadolu’nun Kültür başkentlerinden biri olarak kabul edilen Erzincan’ın en meşhur ilçesi Kemaliye  (Eğin) , kendine layık görülen bu unvana elbette ki tesadüfen sahip olmadı. Kemaliye, çok geniş kültürel ve tarihi dokuya sahip bir yerleşim merkezi olması sebebiyle bu unvanı hakkıyla kazanan, Anadolu’nun şirin ilçelerinden bir tanesi. Yöresel lezzetleriyle oldukça adından söz ettiren Eğin’de en meşhur yemeklerden birisi de çökelek piyazı. İşte bu enfes lezzetin tarifi;

Çökelek peyniri, salatalık, domates, biber, maydanoz, dereotu, nane, ceviz ve baharatlar ile hazırlanan çökelek piyazı, hafif bir atıştırmalık ya da farklı bir salata denemek isteyenlerin tercih edebilecekleri en iyi seçeneklerden birisi. Yöresel bir yemek olan, genellikle sıcak yaz günlerinde tercih edilen veya zengin akşam sofralarında salata olarak ikram edilen çökelek piyazı, içerisinde bulunan çökelek peynirinin tadı sebebiyle oldukça farklı. Pratik bir şekilde hazırlanan ve yöresel yemekleri hazırlayan restoranlar neredeyse tamamında bulabileceğiniz çökelek biraz da meze olarak da tüketiliyor. Yöresel ürünler satan dükkanlardan çökelek peyniri alarak bu lezzeti evinizde de deneyebilirsiniz. 

Malzemeler

Dolandırıcıların hedefi öğrenciler: Burs tuzağına dikkat! Dolandırıcıların hedefi öğrenciler: Burs tuzağına dikkat!

1’er tane domates, salatalık, biber ve soğan

2 çay bardağı çökelek

1 çay bardağı süzme yoğurt

1 yemek kaşığı kuru reyhan veya bir tutam taze reyhan

2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

Eğin ekmeği veya tandır ekmeği

Yapılışı

Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçaları bez süzekte üzerine ağırlık konarak suyu iyice süzdürülerek hazırlanır.

Memleketimde çökelek, taze tereyağı ve ince kemah tuzu ile yoğrulup deri tulum içerisine basılır serin bir yerde saklanırmış.

Bu şekilde hazırlanan çökelek aylarca bozulmadan muhafaza edilirmiş.

Domates, salatalık, soğan, biber küçük küçük doğranır.

Derin bir kapta çökelek süzme yoğurt, reyhan, zeytinyağı ve doğranan malzemeler harmanlayıp servis tabağına alınır. Eğin ekmeği ile servis edilir.

Oldukça enfes ve farklı bir tür olan bu lezzeti denemek için hazır olanlara şimdiden afiyet olsun.

Editör: Merve Kiraz