Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir. Yaklaşık 3 yıl boyunca "dünyanın en büyük mozaik müzesi" unvanını taşıyan müze, bu unvanını, 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesi'ne devretmiştir. Müze, ziyarete açık olduğu ilk bir gün boyunca 3000'in üzerinde ziyaretçi ağırlamıştır. 

Gerek mimarisi, gerekse teknolojik açıdan dünyanın önde gelen bir müzesidir. İki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde define avcılarının talanıyla eksilen parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanmaktadır. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşmaktadır. Üç blok olarak inşa edilen Zeugma Mozaik Müzesi binasında mozaik ve arkeoloji müzeleriyle sergi ve konferans salonu yer almaktadır. Müzede Zeugma'dan gelen mozaikler sergilenilir. Ayrıca Dünyaca ünlü "Çingene Kızı" mozaiği burada sergilenmektedir.

Müze ve içindeki eserler, 2023 yılında 7,8 ve 7,5 ölçeğindeki Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerini hasar almadan atlattı. Müze personelinin tamamı da depremden sağ kurtuldu. 

ZEUGMA ANTIK KENTININ ÖNEMI
Zeugma Antik Kenti, Antik Roma, Antik Yunan ve Sami kültürlerini bir arada barındırması nedeniyle çok önemli. Bu kentte çıkarılan her bir kazıda tarihe ışık tutan yeni veriler elde ediliyor. Zeugma’nın İpek Yolu üzerinde bulunması da Zeugma’ya ticari gelişim açısından büyük etkiler sunuyor.

Günümüzde ise Zeugma Antik Kenti, her bir bilimsel kazı ile eski çağlardan yeni bilgiler edinmemizi sağlıyor.

GÜNÜMÜZDE ZEUGMA ANTIK KENTI
Zeugma, günümüzde Gaziantep il sınırları içerisinde yer alıyor. Şehir içerisinde günümüze kadar korunan pek çok yapı var. Helenistik dönemden kalma bir Agora, Roma Agorası, iki farklı kutsal alan, stadyum, tiyatro, iki tane hamam, Roma lejyonu, Roma lejyonunun idari yapıları ve nekropoller, günümüze ulaşan bazı yapılar.

Kentte bilimsel kazılar 1987 yılında başladı. Bu kazılar halen Ankara Üniversitesi tarafından devam ettiriliyor. Yapılan bilimsel kazılardan çıkartılan mozaikler, yaklaşık olarak 2500 metrekarelik bir alanı kaplamakta. Çıkarılan mozaikler bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmişti. Bu mozaikler 2011 yılında Zeugma Mozaik Müzesine taşındı.

ZEUGMA MOZAIK MÜZESI
Dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma unvanına sahip olan Zeugma Mozaik Müzesi, ziyarete açık olduğu ilk bir gün boyunca 3000’in üzerinde ziyaretçi ağırlamış. Bu yönüyle çok fazla öneme sahip. Burası açıldığı tarih olan 9 Eylül 2011’den itibaren 3 yıl boyunca ‘Dünyanın en büyük mozaik müzesi’ olarak biliniyordu. Daha sonra bu unvanı 28 Aralık 2014 tarihinde açılan Hatay Arkeoloji Müzesine devretti.

Mimarisi ve teknolojisiyle dünyanın önde gelen müzelerinden olan Zeugma Mozaik Müzesinde iki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde define avcıları nedeniyle eksilen parçaları lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanıyor.

Burada mozaikler 13 renk armonisinden meydana geliyor. Müze, üç blok olarak inşa edilmiş. Müzede, Zeugma’dan gelen mozaikler sergileniyor. Özellikle dünyaca ünlü ‘Çingene Kızı Mozaiği’ büyük ilgi görüyor.

ZEUGMA ÇINGENE KIZI MOZAIĞI
Zeugma Çingene Kızı Mozaiği, 1998 – 1999 Kış döneminde bulunmuştur. Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında bir villanın 300m2’lik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunan Çingene Kızı Mozaiği, antik kent ile birlikte Gaziantep‘in de simgesi.

Bu hafta vizyonda! Sinemaseverlere 5 yeni film Bu hafta vizyonda! Sinemaseverlere 5 yeni film

Mozaiğe konu olan kişinin cinsiyeti bir tartışma konusu. Saç örgülerinden dolayı ise bu mozaiğe Çingene Kızı adı verilmiş. Mozaik, bir süre Gaziantep Arkeoloji Müzesinde sergilendi. Daha sonra ise Zeugma Mozaik Müzesine taşındı. 

Mozaiğin diğer parçaları ise 2018 yılının Aralık ayında Amerika‘dan Türkiye’ye geldi ve yine aynı müzede sergilenmeye başladı.

ZEUGMA BULLALARI
Bulla, eski zamanlarda mühür yerine kullanılan baskılardır. Bu bullalardan Zeugma’da 100 binden fazla bulunmuştur. Arkeologlar, bu sayının müze kayıtlarında bulunan en fazla bulla olduğunu ifade ediyor. Zeugma, sahip olduğu bullalar sayesinde bir dünya rekoruna sahip.

ZEUGMA ANTIK KENTI NEREDE? ZEUGMA ANTIK KENTINE NASIL GIDILIR?
Zeugma Antik Kenti, Gaziantep ilinin Nizip ilçesi sınırlarında yer alan Belkıs Köyü’nde yer alıyor. İl merkezinden ilçeye gelen toplu taşıma araçlarıyla, özel araçlarla buraya gelmek mümkün.

Eğer Gaziantep’e uçakla gelirseniz de havalimanından HAVAŞ, otobüs ve taksiler yardımıyla veya araç kiralayarak Nizip’e gelebilirsiniz.

ZEUGMA MOZAIK MÜZESI NEREDE? NASIL GIDILIR?
Gaziantep‘e gelmişken ve Zeugma Antik Kentini ziyaret etmişken daha fazla tarih turizmi yapmak için Mozaik Müze’ye de gidebilirsiniz. Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Şehitkamil’de yer alıyor. Buraya toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşmak oldukça kolay. 

ZEUGMA ANTIK KENTI VE ZEUGMA MOZAIK MÜZESI ZIYARET SAATLERI
Zeugma Antik Kenti, haftanın her günü 08.30 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

ZEUGMA MOZAIK MÜZESI
Zeugma Mozaik Müzesi, 2022 Ağustos itibariyle 1 aylığına 08.30 – 22.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Normal ziyaret saatleri ise 08.30 – 18.30 arası.

Kaynak; https://zeugma.org.tr/-  https://tr.wikipedia.org/ - 

Editör: Merve Kiraz