Barındıkları zengin bilgi kaynaklarının yanı sıra mimari yapılarıyla da dikkat çeken kütüphaneler günümüzde farklı sosyal gruptan insanları ağırlamaya devam ediyor.

Kütüphaneler insanlığın kültürel mirasını ve uygarlığın belleğini oluşturuyor. Kayıt ve arşivler teknolojinin imkanlarıyla dijital ortama kaymaya başlasa da kütüphanede kitaplara dokunmak, sayfaları karıştırmak ve tarihin kokusunu içine çekmek bir başka…
Dünyanın en büyük ilk 10 kütüphanesine ABD, İngiltere, Kanada, Rusya, Japonya, Fransa, Çin ve İspanya ev sahipliği yapıyor.

New York Halk Kütüphanesi 
1895 yılında kurulan ve ABD'nin en büyük ikinci kütüphanesi olan New York Halk Kütüphanesi; çoğunluğunu kitapların oluşturduğu 50 milyondan fazla ögeye ev sahipliği yapıyor. 

Britanya Kütüphanesi 
Dünyanın en büyük kütüphanelerinden 1973 yılında kurulan ve İngiltere’nin başkentinde yer alan Britanya Kütüphanesi, farklı ülkelere ve dillere ait basılı ya da dijital kitaplar, el yazmaları, dergiler, gazeteler, ses ve müzik kayıtları, patentler, videolar, veritabanları, haritalar, mühürler ve çizimler gibi yaklaşık 170 milyon ögeye ev sahipliği yapıyor.

Boyları 135 santimetre ağırlıkları 45 kilogramdı: Çiğ ilik tüketiyorlardı: Taş devri insanları… Boyları 135 santimetre ağırlıkları 45 kilogramdı: Çiğ ilik tüketiyorlardı: Taş devri insanları…

İngiliz Kütüphanesi
Dünyanın en büyük kütüphanelerinden olan İngiliz Kütüphanesi (The British Library), 150 milyondan fazla eseri barındıran bir koleksiyona sahip bulunuyor.

1753'te kurulan İngiliz Müzesi'nin bir parçası olan, 1972'de çıkarılan yasayla müzeden ayrılan kütüphanenin koleksiyonunda el yazmaları, haritalar, gazete ve dergi nüshaları, çizimler, müzik notaları, ses kayıtları ve patent belgeleri bulunuyor.

Rusya Devlet Kütüphanesi 
Moskova’da bulunan Rusya Devlet Kütüphanesi'nde yaklaşık olarak 18 milyon kitap, 43 milyonun üzerinde kayıt bulunuyor. Kütüphanede sadece kitaplar değil; dergiler, kopya eserler ve ses kayıtları da muhafaza ediliyor.

El Escorial Kütüphanesi 
İspanya UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan ve manastır, saray, kütüphane gibi bölümlerden oluşan ve Madrid’de bulunan kütüphane, bir zamanlar İspanya Kralı II. Felipe'nin ikametgâhı olarak kullanılmış.

Stuttgart Şehir Kütüphanesi 
2011 yılında açılan Stuttgart Şehir Kütüphanesi, Alman sadeliğini yansıtan mimarisi ve tek rengin hâkim olduğu çok katlı yapısıyla dikkat çekiyor. Bir kitap küpü olarak tasarlanan yapı, oldukça teknolojik bir altyapıya sahip.

Trinity College Kütüphanesi 
İrlanda’nın en büyük kütüphanesi olarak kabul edilen, Dublin’deki Trinity College Kütüphanesi, ahşap yapısı ve simetrik tasarımı ile dikkat çekiyor. Ayrıca 800 yıl önce Celtic rahipleri tarafından kaleme alınan Book of Kells’in el yazmalarını da bünyesinde barındırıyor.

Çin Milli Kütüphanesi
1909 yılında kurulan Çin Milli Kütüphanesi, Pekin’de bulunuyor. 29 milyon kayıtlı ögeye sahip olan kütüphanede 26,3 milyonu aşkın kitap yar alıyor.

El Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi 
Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te bulunan Ateneo Grand Splendid Kütüphanesi, mimarisi ile ülkenin en önemli kütüphanesi olmasının yanı sıra tiyatro ve opera gibi çeşitli sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapıyor.

İskenderiye Kütüphanesi 
Mısır’ın İskenderiye şehrinde yer alan bu kütüphane, oldukça köklü bir geçmişe sahip. Antik Mısır’ın bilgi merkezi sayılan kütüphanede hem iç hem de dış mimari oldukça dikkat çekiyor.

Editör: Sena ERDOĞAN