Titanik filmiyle gişe rekorları kırarak inanılmaz bir başarı ve daha büyük bir üne kavuşan  James Cameron , 2009’da vizyona giren,  2 saat 42dk’lık  Bilimkurgu ve Macera dalındaki filmi Avatar ile bir kez daha gişeleri altüst etmiş, Titaniğin dahi rekorunu ikiye katlamıştı.

Üç, dörtten büyüktür Üç, dörtten büyüktür

james-cameron-tehlike165939_0_1280x721

Film mavi bir dünyaya büyülü bir yolculuk sunmuş izleyici tarafından tam not almıştı. Tüm zamanların en yüksek bütçesi ile çevrilen filmin resmi bütçesi 237 milyon $'dır; diğer tahminlere göre ise filmin yapım maliyeti 280–310 milyon ve pazarlama maliyeti de 150 milyon dolardır. Avatar'ın galası 10 Aralık 2009'da Londra, Birleşik Krallık'ta yapılmış ve 18 Aralık 2009'da ABD ve Kanada'da gösterime girmişti. Cameron bu bütçenin karşılığını gişede almış ve bir başarıya daha imzasını atmıştı.
Üç boyutlu, son teknoloji ürünü ve ciddi anlamda yüksek bütçe ile çekilen film  Efektleri ve aksiyonu ile inanılmaz bir seyir keyfi sunuyor.

suyun yolu_1280x720

İlk film Avatarın konusu;  

Bir hırsızlık olayında ağabeyi ölen yarı felçli Jake Sully, Pandora adındaki uzak bir gezegende misyonunun başına geçmeye karar verir. Bu yerde Na’vi adında giderek tükenmekte olan bir halk yaşamaktadır. Jake, kendilerine özgü bir lisanları, dünya görüşleri ve yaşam biçimleri olan halkın arasına karıştığında doğa ile de bütünleşir. Askeri bir şirket, söz konusu yeri ve oradaki kaynakları mercek altına almak üzere Avatar adında bir program meydana getirmiştir. Bu program insanları kısmen insan kısmen de Na’vi haline büründürerek misyon amaçlı Pandora’ya göndermektedir. Bu sisteme gönüllü dahil olan Botanist Dr Grace Augustine ve Jake Sully için başka bir yaşam var olacaktır. Sully, Pandora’ya geçtiği anda felçli bedeni değişime uğrayarak işlevsel hale gelmektedir. Bu sırada Na’vi halkından Prenses Neytiri ile karşı karşıya gelen Jake, ansızın bir farkındalık yaşar ve bir araştırma misyonu ile gönderildiği bu gezegeni, kendi dünyalısından korumaya karar verir.

avatar ve suyun yolu_1280x675

İlk filmin etkisinden çıkamayan ve o büyülü dünyaya yeniden yolculuk etmek isteyen seyirciler yıllardır büyük bir merakla 2. Filmin çıkmasını bekliyordu.
Merakla beklenen Avatar serisinin ikinci filmi 'Avatar: Suyun Yolu, 13 yılın ardından vizyona girdi.
3 saat 10 dakika süren film yine büyük bir başarıya imza attı.

"İlkinden açık ara daha iyi"

 16 Aralık 2022’de vizyona giren devam filmi Avatar; Suyun Yolu  $350-460 milyon bütçeyle $2.296 milyar hasılata imza attı.

IndieWire baş film eleştirmeni David Ehrlich "İlkinden açık ara daha iyi ve son yılların en iyi sinema deneyimlerinden biri" yorumunu yaptı.

Happy Sad Confused sunucusu Josh Horowitz ise "James Cameron bir kez daha sinemacılara bu işin nasıl yapıldığını gösteriyor" cümlelerini paylaştı.

James Cameron şu anda şimdiye kadar yapılmış en iyi devam filmlerinden ikisine değil üçüne sahip olmuş oldu. 'Avatar: Suyun Yolu' inanılmaz bir film ama bu sefer kalbi attıran şey hikaye. Daha kişisel, karmaşık ve  duygusal bir içerikte olan film bu sefer mavi ve yeşil arasında bir dünyaya yolculuğu bizlere sunuyor.
 
Devam Filmi Avatar; Suyun Yolu’nun Konusu;

Avatar serisinin 2009 yılında küresel bir fenomen haline gelen devam halkası; bu defa James Cameron'un yaratmış olduğu öykü evreninin hem kökenlerine iniyor hem de sınırlarını genişletmeyi hedefliyor. Avatar'da yaşanan olaylardan birkaç yıl sonra Jake ve Neytiri Pandora'da kendi ailelerini kurmuştur. Ancak onlar evlerini terk etmek zorunda kalır. Bu yüzden Jake ve Neytiri, suyun yüzeri ve altı dahil olmak üzere Pandora'nın dışındaki yerleri keşfetmeye başlar. Film, Pandora gezegeninde geçmektedir ve Na’vi halkının doğal dünyalarıyla insanların teknolojik dünyaları arasındaki çatışmayı konu almaktadır. Filmde, Na’vi halkının lideri Neytiri ve Jake Sully, gezegenin su altı dünyasında bulunan bir gizemi çözmek için bir araya gelirler. Bu araştırma, insanların Pandora’yı ve Na’vi halkını yok etme planlarını engellemek için hayati bir öneme sahiptir.

Avatar Serisinin Oyuncu kadrosunda ise,  Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi, Michelle Rodriguez, Laz Alonso, Stephen Lang gibi ünlü isimler yer alıyor.


Meraklıları için  1. Film (Avatar) ve  devam filmi olan 2. film (Avatar; Suyun Yolu) hakkında detaylı bilgi;

James Cameron tarafından yönetilen ve yapımcılığını 20th Century Studios'un üstlendiği ABD yapımı epik bilimkurgu filmidir. Cameron filmin yapımcılığını Jon Landau ile birlikte üstlenirken, Josh Friedman ilk başta Cameron'ın ortak yazarı olarak duyurulmuştu; daha sonra Cameron, Friedman, Rick Jaffa, Amanda Silver ve Shane Salerno'nun ayrı senaryolara atfedilmeden önce tüm devam filmlerinin yazma sürecinde yer aldıkları ve nihai belirsiz film jeneriklerini yazma halinde oldukları açıklandı. Açıklandığına göre oyuncular Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Giovanni Ribisi, Joel David Moore, Dileep Rao, CCH Pounder ve Matt Gerald, ilk filmdeki rollerini yeniden canlandıracakken, Sigourney Weaver farklı bir rolle geri dönecektir. Yeni oyuncular arasında Kate Winslet, Cliff Curtis, Edie Falco, Brendan Cowell, Michelle Yeoh, Jemaine Clement, Oona Chaplin, Vin Diesel ve CJ Jones yer almaktadır.

2006 Yılında başarılı olursa Avatar'a devam filmi çekmek istediğini belirten Cameron, ilk filmin yaygın başarısının ardından 2010 yılında ilk iki devam filmini duyurmuştu ve o zaman için ikinci filmin 2014'te vizyona girmesi hedefleniyordu. Bununla birlikte, (birincisine) üç devam filminin daha eklenmesi ve daha önce hiç elde edilmemiş bir başarı olan su altında performans yakalama sahnelerini filme almak için yeni teknoloji geliştirme zorunluluğu, mürettebatın üzerinde yazım, yapım öncesi ve görsel efekt konularında daha fazla çalışmaya zaman tanımak için önemli gecikmelere yol açtı.

Filmin ön çekimleri 15 Ağustos 2017'de Manhattan Beach, California'da başladı, ardından 25 Eylül 2017'de Yeni Zelanda'da Avatar 3 ile eşzamanlı ana çekimler yapıldı; çekimler, COVID-19 pandemisi nedeniyle prodüksiyona ara verilmesine rağmen, üç yıldan fazla süren çekimlerin ardından Eylül 2020'nin sonlarında sona erdi.

Filmin sinemalarda gösterimi sekiz defa gecikmeye maruz kalmış ve en sonuncu gecikme 23 Temmuz 2020'de gerçekleşmişti; en son 16 Aralık 2022'de vizyona girdi. 

Sıradaki üç devam filmi sırasıyla; 20 Aralık 2024, 18 Aralık 2026 ve 22 Aralık 2028'de yayınlanacaktır.

filmi hala izlemeyenlerdenseniz bir an önce bu mavi dünyaya yolculuğa çıkmanız gerektiğini söylememize gerek yoktur diye düşünüyoruz. Şimdiden iyi seyirler.

Editör: Merve Kiraz