YAŞAM

Domuz bağı vahşeti nedir? Nasıl yapılır? Hizbullah ile ilişkisi ne

90’lı yıllarda Hizbullah terör örgütü ile adını duyuran bu vahşet yöntemi son dönemlerden yeniden adından söz ettirmeye başladı ve merak konusu oldu.

Abone Ol

Bir işkence yöntemi olan domuz bağı yöntemi nedir? Nasıl yapılır ve Hizbullah terör örgütüyle bağlantısı ne?

DOMUR BAĞI NEDİR?

Domuz bağı: Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre; bükülmüş dizler arasına başın sokulması, el ve ayakların boyunla birlikte bağlanıp kımıldanamayacak duruma getirilmesi yoluyla yapılan işkence biçimidir. Vahşi bir işkence yöntemi olan domuz bağı yöntemi Sırplar tarafından bulunmuştur.

KİŞİNİN AZ YER KAPLAMASINI SAĞLIYORLAR

Vahşet yöntemi olan bu yöntem kişinin az yer kaplamasını sağlayan bir yöntem olarak biliniyor. Normal boy ve kilodaki bir kişi bu yöntemle top haline getiriliyor ve bağlanıyor.

DOMUZ BAĞI NASIL YAPILIR?

Önce kurbanın boynuna ip bağlanır. Sonra arkasından ipin ucu bedenin önüne atılarak, bacaklarının arasından geçirilir. İp çekildiğinde kurbanın başı bacaklarının arasında sıkışık hale gelir. Ardından arka tarafa alınan eller de iple bağlanır. Ellerin ardından uzunca kalan iple ayaklar bağlanır ve dizler kırılıp yukarı doğru itilir. Bu işkence yoluyla vücut resmen bir top haline getiriliyor.

DOMUZ BAĞININ HİZBULLAH İLE İLİŞKİSİ NEDİR?

Hizbullah’ın 90’lı yıllarda uyguladığı şiddet yöntemleri, domuz bağı cinayetleri ve Güneydoğu’da saçtığı korku uzun süre gündemde kalmıştı. Bir dönemin çocuklarının psikolojisini bozan bu yöntem adeta bir vahşet simgesi. 2000’li yıllarda Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun öldürülmesi ve örgütün arşivinin polisin eline geçmesiyle, operasyonlarda örgütün lider kadrosu tutuklanmıştı. Türkiye, domuz bağı cinayetleri ve mezar evlerle bu dönemde tanışmıştı.

MEZAR EVLER

İstanbul’da yapılan kazı çalışmalarında domuz bağı yöntemiyle boğulup öldürülen 8 cesede ulaşılmıştı.

Hizbullah terör örgütünün adı geçtiğinde hala domuz bağı ve işkence yöntemleri, cinayetler, vahşetler akıllara geliyor.