Domatesleri nasıl kurutalım? İşte yöntemleri ve teknikleri

Güneş ve Açık Alan

Eğer ki evinizin bol güneş alan bir balkonu varsa domates kurutmak için oldukça şanslısınız demektir; çünkü domates kurutmak için ihtiyacınız olan şeyler; bolca güneş ve domatesleri özgürce dizebileceğiniz, geniş, rahat bir açık alandır.
Kurutmak istediğiniz 3 kilo kadar domatesi yıkayıp saplarını kesin. Daha sonra dikine doğru kesip kaya tuzu ile tuzlayın. Son olarak yağlı kâğıt üzerine aralıklarla dizip güneş altında bir hafta süresince arkalı önlü çevirerek bekletin. Domatesler istediğiniz gibi kuruyacak, lezzete doyacaksınız.

Fırında Kurutun

Domatesi lezzetinden bir şey kaybettirmeden kurutmanın yollarından biri de fırında kurutmaktır. Domatesleri yıkadıktan sonra dik bir şekilde kesin. Fırın tepsisine pişirme kâğıdı koyup üzerine domates dilimlerini dizin. Daha sonra domatesleri 60 dereceye ayarladığınız fırında 12 saat kadar pişirin. Bu durumda uzun süren pişirmeden dolayı elektrik masrafını da hatırlatmakta fayda var.

Domates kararmadan nasıl kurutulur Nasıl saklanır (2)_1280x960

Dikkatli Seçin

Normalde bol sulu domateslere bayılıyor olabilirsiniz; ancak domatesleri bu kez kurutmak için alıyorsanız bu isteğinize şimdilik veda etme zamanı demektir. Kurutmak istediğiniz domatesleri su miktarı az olan domateslerden seçmeniz gerektiğini unutmayın. Eğer ki bol sulu domatesler seçerseniz, kuruduğunda epey bir küçülme olacaktır. Bu nedenle daha kuru olan domatesleri seçerek asıl miktarı görebilir, herhangi bir sürpriz yaşamazsınız.

Tuz Miktarını Kaçırmayın

Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.

Kaya Tuzu Kullanın

Madem ki yazın güzelliğini kış mevsimine doğal bir şekilde taşımak istiyorsunuz o halde diğer doğal yöntemleri de göz ardı etmemek gerek. Kurutacağınız domatesleri tuzlamak için işlenmiş tuzlar yerine kaya tuzu tercih ederek daha sağlıklı bir seçim yapabilirsiniz.

Domates Güneşte Kaç Günde Kurur?

Domateslerin güneşte kuruması boyutuna göre değişiklik gösterir. Ancak 7-12 gün içinde bütün domatesler kurumuş olacaktır.

1 Kg Domates Kurusu Kaç Kg Domatesten Çıkar?

1 kg kurutulmuş domates, yaklaşık 13-14 kg domatesten elde edilir.

Domates kararmadan nasıl kurutulur Nasıl saklanır (3)_1280x960

Nasıl Saklanır?

Domatesleri özenle kuruttunuz, şimdi onları taze bir şekilde saklama zamanı! Kuruttuğunuz domatesleri cam kavanoza koyarak ya da temiz bir beze sararak uzun süre saklayabilirsiniz.

Nasıl Tüketilir?

Domates kurularını dilediğiniz her yemeğe katarak ya da çerez gibi keyifle tüketerek faydalarından yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda haşladıktan sonra mutfak robotundan geçirerek domates çorbası yapabilir ya da peynir, zeytinyağı, kekikle karıştırıp kahvaltılık bir lezzet hazırlayabilirsiniz.

Domates Neden Kararır?

Domates kuruduktan sonra, çok fazla güneşte beklerse, yağmur alırsa, nemli ortamda uzun süre açıkta bekleyip geç kurursa kararır. Rüzgar alan, sabah veya akşam güneş alan bir yere sererseniz kararmadan kurutabilirsiniz.

Kurutmalık domates neden küflenir?

Sağlıklı şekilde kışlık domates kurutmak için domateslerinizi dizme aşamasında aralarındaki boşluklara dikkat etmenizi öneririz. Boşluklar az olduğunda böceklenme ve küflenme meydana gelecektir.

Bir anda gelen ayak ağrıları neden olur Bir anda gelen ayak ağrıları neden olur

Kuru domates sicak suda bekletilir mi?

Kuru domatesler, ideal kıvamda olması için, sıcak suda gereğinden fazla bekletilmemelidir. Aksi halde çok yumuşayabilir. Sıcak suda bekletme aşamasından sonra, kuru domateslerin suyu güzelce süzülmeli, gerekli görülürse kağıt havlu ile fazla suyu alınmalıdır.

Kurutulmuş Domates Nasıl Saklanır?

Güneşte veya ipte kuruttuğunuz domatesleri, cam kavanoza alın ve ağzını kapatın.

Domatesleri serin, kuru ve güneş görmeyen bir ortamda uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

Domates kararmadan nasıl kurutulur Nasıl saklanır (1)_1280x960

Editör: Saliha Kara