Dermatofaji olarak adlandırılan bu hastalık genellikle çocukluk dönemlerinde başlayabilmekte.  Psikiyatrik bir hastalık olan deri ve tırnak yeme hastalığı kontrol edilemeyen sürekli elinde olmadan sürdürülen bir alışkanlık olarak baş  gösteriyor. Kişi derisini ısırarak çiğner, bazen tırnaklarını ve et derisini kemirir. Özellikle stres anı ve can sıkıntısının arttığı anlarda sıkça tekrarlanmaktadır.
Burada önemli olan bu davranışı bırakıp bırakamamanızdır. Bu eylem elinizde olmadan istemsizce devam ediyorsa uzman yardımı almanız şart.

Bu probleme neden olan faktörler ve tedavi yöntemleri ile ilgili uzmanların yaptıkları bilgilendirmeler şu şekilde;
 
Dermatofaji, kişinin kendini zorundaymış gibi hissederek derisini ısırdığı, çiğnediği, kemirdiği veya yediği bir psikiyatrik problemdir. Çoğu zaman tırnak çevresindeki deriyi ısırırlar.
Dermatofaji adlı bu rahatsızlık halk arasında şu şekillerde ifade edilir:

Parmak derisi yeme hastalığı
Tırnak eti yeme hastalığı
Tırnak eti koparma hastalığı
Kendi derisini yeme hastalığı
Cilt yolma hastalığı

Armak derisi yemek bir alışkanlık ya da tik değildir, psikiyatrik bir problemdir. Bu hastalığa sahip insanlar, derilerini kemirirler ve yerler. Deriyi kanlı, hasarlı ve hatta enfekte olmuş halde bırakabilirler.
Dermatofajinin en sık rastlandığı yer tırnak eti veya parmaklardır. Deri yeme hastalığı olduğu için vücudun diğer bölgelerinde de ortaya çıkabilir.

Nedenleri

Bazı kişilerin neden dermatofaji geliştirdiği açık değildir. Bu durum hem genetik hem de sosyal faktörlerin bir rolü olabilir. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü’ne göre, OKB olan kişilerin OKB olan aile üyelerine sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bunun genetik olup olmadığı, öğrenilen davranışlardan mı, yoksa bu faktörlerin bir kombinasyonundan mı kaynaklandığı açık değildir. Bir kişinin OKB geliştirip geliştirmeyeceğini etkileyen faktörlerin dermatofajili kişilerde aynı rolü olup olmadığı da açık değildir.

Risk Faktörleri ve İlgili Koşullar

BFRB’ler kadınlarda erkeklerden daha yaygın olarak görülmektedir. Diğer değişkenler riski etkileyebilir dermatofaji ve diğer BFRB’ler için şunları içerir:

• Kişilik ve huy
• Çevre
• Yaş (BFRB belirtileri genellikle ergenlik döneminde başlar)
• Stres seviyeleri

Komplikasyonlar

Dermatofaji şikayeti genellikle önemli tıbbi komplikasyonların sebebi olmayabilir, ancak bazı durumlarda fiziksel ve zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkileyebilir. Bazı komplikasyonlar aşağıdaki gibidir:

Neler Yapılabilir?

Ev içi gerginlikler söz konusu oluyorsa, bunların hafifletilmesi veya hafifletilemiyorsa çocuğun gözünün önünde yaşanmaması gerekir. Çocuk rahatsız olduğu durumları rahatlıkla ailesine söyleyebilmelidir. Ayrıca çocuğun yanlış yaptığı durumlarda da, abartılı davranışlardan sinirlenmelerden kaçınılmalı, çocuğu suçluluk duygusuna sokmadan uyarılar yapılmalıdır.

Gece tek parmaklı eldiven kullanımı, tırnak üzerine acı madde sürme ya da bantlama gibi girişimlerin etkisi geçicidir ve çocuk tarafından tehdit olarak algılanabilir. Cezalandırma, sınırlama ve azarlamanın sağaltım açısından yararı yoktur, bunlar başka güçlüklere yol açabilir.
Cesaretlendirme ve övme çok önemlidir. Çocuk sabırsız olmaya, cesaretsiz olmaya, vazgeçmeye eğilimlidir ve de tırnakların uzaması haftalar alır. Eğer tırnak yeme, başka alışkanlıklarla birleşmişse, beraberinde başka psikolojik sorunlar görülüyorsa bir uzmanın incelemesi gerekebilir.

Enfeksiyon

Dermatofajinin en önemli fiziksel komplikasyonu enfeksiyondur. Cilt çiğ kaldığında ve ısırmaya açık kaldığında, bakteriler vücuda yaradan girebilir. Enfeksiyon olasılığını azaltmak için yaralar kapatılmalıdır. Bir cilt enfeksiyonunun belirtileri şu şekildedir:

• Etkilenen bölgedeki ısı veya şişlik
• İrin akan bir yara
• Acı veya hassasiyet
• Ateş veya titreme

Sosyal İzolasyon

Bazı durumlarda, dermatofaji kişilerin davranışlarından utanmasına ve sosyal etkileşimlerden çekilmesine neden olabilir. Bu utanç, düşük özgüven ve depresyona neden olabilir.

Teşhisi

Dermatofahi, zihinsel sağlık araştırmalarında oldukça yeni bir kavram olduğundan, bir doktor mutlaka kesin bir teşhis koyamayabilir. Ayrıca OKB gibi başka bir ilgili durumda teşhis etmesi veya sınıflandırması daha olasıdır. OKB teşhis karmaşıktır ve doktor ancak bazı durumlarda teşhis koyabilir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

Bir anda gelen ayak ağrıları neden olur Bir anda gelen ayak ağrıları neden olur

• Kişinin düşünce, davranışları sürekli ve kontrol edilemez bir şekilde kronik olarak gerçekleşir
• Dermatofaji, strese neden olur veya kişinin yaşamını önemli ölçüde engeller
• Dermatofayi neden olabilecek herhangi bir ilaç ya da diğer sağlık koşulları yoktur.
• Dermatofaji başka tür ruh sağlığı durumuyla ilişkili değildir

Doktor kişinin belirtileri, genel ruh hali ve tıbbi geçmişi hakkında sorular sorar. Dermatofaji ve diğer benzer BFRB’ler, Beşinci Baskı (DSM-5), Zihinsel Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabına dâhil edilmemiştir. Bunun yerine, belirlenmiş diğer obsesif kompulsif ve ilgili bozukluklar altındadırlar. BFRB olarak sınıflandırılmak için, davranış, ciddi kendine zarar verme, hasara neden olma ve günlük olarak çalışma yeteneğini etkilemelidir. Çoğu vakanın teşhis edilmemesine rağmen, nüfusun yaklaşık yüzde 3’ünün BFRB olduğu tahmin edilmektedir. Ciddiyet büyük ölçüde değişebilir. BFRB’ler kesmek gibi bir kendi kendine sakınma biçimi olarak kabul edilmez. BFRB’li insanlar genellikle kasıtlı olarak kendilerine zarar vermek yerine stresi hafifletmek veya hareketten zevk almak için davranışta bulunurlar. BFRB’ler bedensel hasara yol açsa da, istenmeyen bir durumdur. Kişi deri ısırmasına bağlı herhangi bir enfeksiyon belirtisi görürse, tıbbi yardım almalıdır.

Dermatofaji tedavisidermatofajinin olası nedenlerine bağlı olarak değişebilir. Doktorunuz size en uygun tedavi seçeneklerini sağlayacaktır.
Dermatofaji tedavisi için kullanılabilir bazı yöntemler Dahil etmek:

Bilişsel davranışçı terapi

Dermatofaji tedavisinde bilişsel davranışçı terapi Çok önemli bir yeri var. OKB’yi ve ilgili durumları tedavi etmenin etkili bir yoludur.

Bu tür bir terapi düşünceler ve davranışlar odaklanır. Bu şekilde düşüncelere verilen davranışsal tepkileri düzenlemeyi amaçlamaktadır.

“Alışkanlığı tersine çevirme eğitimi”, dermatofajinin tedavisinde de kullanılabilir. Bu eğitim; Farkındalık eğitimi, müdahale eğitimi ve sosyal desteği içerir.

İlaç tedavisi

Vücut odaklı tekrarlayan davranış bozukluğu için özel olarak onaylanmış bir ilaç yoktur. Bazı ilaçların semptomları azalttığı ve eşlik eden anksiyete ve depresyon için tedavi sağladığı bulunmuştur.
Doktorunuzun önerebileceği ilaçlar arasında SSRIve klomipramin bulunur. Bir tür antidepresan olan SSRI örnekleri şunlardır:

•    Fluoksetin
•    Sertralin
•    Paroksetin
•    Escitalopram

Cilt Bakımı

Dermatofajiden zarar gören cildi tedavi etmek çok önemlidir. Etkilenen alanı temizlemek ve sen iyileşene kadar bandajla kapalı tutmak gerekli olabilir.
Derin cilt hasarının bir sonucu olarak enfeksiyon mümkündür. Bu durumda enfeksiyon tedavisi için antibiyotik gerekebilir.

Cildin iyileşmesini hızlandırabilir veya çevresindeki dokuya verilen zararı azaltabilir krem veya merhemler Doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir.

Doğal Tedaviler

Dermatofaji semptomlarını azaltmak için bazı doğal ilaçlar kullanılabilir. Bu amaçla kullanılabilecek çeşitli tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri şunlardır:

•    Masaj
•    Akupunktur
•    Kalça
•    Egzersiz yapmak
•    Nefes egzersizleri
•    Cildi ısırmamak için sakız çiğnemek

Uzmanların yaptıkları bilgilendirmeleri ciddiye alarak bu probleme dur demeniz hayat kalitenizi arttırmakta size çok yardımcı olacak.


 

Editör: Merve Kiraz