Diş teli kullananlar ve henüz tedaviye yeni başlayanlar karşılaştığınız sorunlar için üzülmeyin geçici olan bu süreçte bakın uzmanlar sizleri nasıl uyarıyor. Birçok uzmanın paylaşımlarından birleştirerek oluşturduğumuz bilgileri sizler için bir araya getirdik işte diş teli kullananların uyması gereken kurallar;

Diş teli tedavisi basit bir süreç değildir. Doktorunuzu iyi seçmeniz gerekir, bu yüzden önceden yaptığı çalışmaları görebilirsiniz, seanslara başlamadan önce onu tanıyabilirsiniz. Çünkü siz artık önemli bir sürecin parçaları olacaksınız. Hastamız ve doktorumuz bu süre zarfında birbiri ile oldukça etkileşim halindedir.  Birbirlerinin isteklerini ve beklentilerini paylaşırlar, karşılıklı çözüm yolları ararlar. Birinin elini işten çekmesi ile bütün dengeler bozulur. Sekiz ay ve iki yıl arası bir süreç göz önüne alındığında iki tarafın birbiri ile eşgüdümlü hareket etmesi büyük önem taşır. Bu sürecin basit olmaması demek her iki tarafın da belirli sorumlulukları üstlenmesi demektir. Doktorun görevi etkili muayeneyi yaparak hastanın istek ve beklentilerini anlamak, bunların geliştirilmesi için katkıda bulunmak olmalıdır. Hasta ise beklentilerini ve sorunlarını açıkça ifade etmeli, doktorunun önerdiği düzene uymalıdır. Beraber işbirliği olmadığı sürece süreç istenilen noktaya asla varamaz, yapılan tüm çabalar başarısızlık ile sonuçlanır. Hastanın dikkat etmesi, üzerinde durması gereken pek çok nokta vardır ve doktorumuz onları hastamıza aktarmak ve önemini belirtmek ile yükümlü olan kişidir. Tel tedavisi uygulanan kişi ise talimatlara uymalıdır.

Dişlerimizin hassas bir dönemden geçtiğinin de bilincinde olmalıyız. Tel tedavisi sürecinde amaç yanlış konumlanan dişleri doğru konumlarına yönlendirmektir. Yani bu süreçte dişlerimiz aktif olarak hareket halindedir. Bulunduğu konumdan diğer konuma yavaş ama etkili olarak ilerlemeye çalışır. Onlara bastırmak veya sert müdahalede bulunmak yapılarını zedeleyecektir. Bu yüzden bazı besin türlerine dikkat etmek gerekir. Örneğin kabuklu ve sert besinler ısırılarak yenmemelidir. Uygulanan basınç tellere, braketlere ve diş köklerine zarar verebilir. Besinleri parçalara ayırarak bölüp yemek daha istenen bir durumdur. Bazı besinlerin de diş temizliğine olumsuz etkileri olduğu için yenmemesi rica olunur ya da yeniyorsa bile çok etkili bir temizlik gerekir. 

Ortodonti tedavisine başlandıktan ve teller takıldıktan sonra dikkat edeceğimiz hususları şu başlıklarda toplayabiliriz;

Ağız bakımı ve hijyenine diş teli olmayan birine göre 2 kat fazla önem verilmelidir.

Sert, yapışkan ve asitli yiyeceklerden kaçınmalı, ısırarak yemek yenmemelidir.

Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.

İşlenmiş etler kansere davetiye çıkartıyor! İşlenmiş etler kansere davetiye çıkartıyor!

Kaçınmamız gerekenler yiyecekler neler?

Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmalı, içilecek ise de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir.

Sakız ve lokum gibi yapışkan yiyecekler braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.

Elma, armut gibi sert meyveler ve biftek, pizza gibi yiyecekleri kesip küçük parçalara ayırarak yemekte fayda vardır.

Braket ve telleri yerinden oynatacağı için çerezlerin hepsi yasaktır.

İçinde çekirdeği olan kiraz, erik, zeytin, kayısı gibi yiyecekler ise önceden çekirdekleri çıkarılarak yenebilir.

Sandviç, tost, hamburger gibi yiyecekler ısırarak değil, küçük parçalara bölerek yenmelidir.

Bu yiyeceklerin dışında diş tellerinize zarar vermeyecek çorba, sulu yemekler, makarna, tavuk, deniz mahsulleri gibi yumuşak yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.

Kaynak; www.alpdent.net- www.hakandonmez.com - www.dentaliva.com - www.emident.com.tr

Editör: Merve Kiraz