SAĞLIK

Deride su toplama durumunda ne yapılmalı? Patlatılması mı patlatılmamalı mı?

Ayakkabıların ayağı vurması sonucu ya da ellerde türlü darbeler alınması sonucu su toplaması oluşabiliyor ve can sıkıyor. Peki, patlatılması ve patlatılmaması konusunda birçok kişinin ikileme düştüğü su toplamasıyla ilgili ne yapılmalı? Cevabı haberimizde…

Abone Ol

Su toplaması genellikle ellerde ve ayaklarsa görülen yaygın problemlerden biri. Bu sorun birçok kişide yanma ve kaşıntı gibi şikâyetleri de beraberinde getiriyor.

Hemen herkeste görülmesi mümkün olan su toplamasının ise pek çok nedeni olabilir. Genellikle deri tahriş olduğunda su toplaması oluşur. Eğer elleriniz ve ayaklarınız yoğun bir sürtünmeye maruz kaldıysa o sürtünen bölgede su toplaması görülmesi muhtemeldir.

Peki derideki oluşan su toplaması için neler yapılabilir? Öncelikle bölgenin gazlı bir bezle temizlenmesinde fayda var. Tahriş olmuş bölgeyi vazelinle yumuşatabilirsiniz. Bununla birlikte cildinizi sık sık havalandırmanız gerekir. Vazelin sürdüğünüzde doku yumuşar ve acı hissi azalır. Vazelin yerine kantaron yağı da kullanabilirsiniz. Kantaron yağı ciltte oluşan yanma hissiniz azaltırken iz kalma ihtimalini de düşürür. Peki su toplaması patlatılır mı? Zararlı mıdır?

Kendi kendinize su toplayan bölgeyi patlatmanız sağlık açısından zararlı olabilir. Eğer patlatırken kullanacağınız iğne steril ise daha az tehlikeli olur. Ancak uygun steril ortam sağlanmadığı müddetçe bölge enfeksiyon kapabilir.

Öte yandan neden su topladığı oldukça önemli. Güneş sebebiyle su toplandıysa kesinlikle patlatmamalısınız. Eğer mikrobik ve virüs kaynaklı bir su toplamasıysa patlattığınız anda bakteriler vücudun kalan kısmına yayılabilir. Bu sebeple böyle durumlarda destek almanızda fayda var.