Saç sağlığını geri kazanmak için 17 etkili yöntem Saç sağlığını geri kazanmak için 17 etkili yöntem

Çölyak hastalığı ve glüten hassasiyeti, glütene karşı vücudun verdiği olumsuz tepkilerle bağdaştırılır. Bazı kişiler için glüten keyifle tükettiği besinlerin içerisinde bir proteinken bazıları için ise ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. 

Çölyak Nedir?

Glüten, buğday, arpa veya çavdar içeren gıdalarda bulunan bir protein olarak tanımlanır. Kişilerde gluten içeren besinlerin tüketilmesinin ardından bağırsaklarda reaksiyon oluşur. Zamanla söz konusu reaksiyon ince bağırsağa zarar verir ve emilim bozukluğuna neden olur.

Çölyak hastalığına sahip olduğunuzu gösteren belirtiler

Kişinin sindirim sistemi bozulur. Glüten tküketimi, ciddi sindirim rahatsızlığına ve sık sık ishal veya kabızlığa neden olur.

Bu hastalığa sahip kişiler sürekli yorgun hisseder.

Ciltte reaksiyona neden olur. Dermatitis herpetiformis adı verilen kabarcıklı bir cilt rahatsızlığı çölyak hastalığının bir göstergesi kabul edilir.

Yapılan çalışmalarda depresyon ve anksiyetenin özellikle çölyak hastalığı olan kişiler arasında yaygın olduğu belirtiliyor.

Kişilen nedensizce kilo kaybeder. Açıklanamayan kilo kaybı, teşhis edilmemiş çölyak hastalığının bir yan etkisi olabilir. 

Çölyak hastalığı besin emilimini bozarak demir emiliminin azalmasına neden olur. Çölyak hastalığına sahip kişilerde demir eksikliği görülür.

Çölyak hastalığı olanların genetik olarak belirlenmiş aşırı duyarlı bir sinir sistemine sahip oldukları ve bunun da kas ve eklemlerde ağrıya neden olan duyusal nöronları aktive etme eşiğinin daha düşük olmasına neden olduğu aktarılıyor.

Bunları Yemeyin!

Siyez, buğday nişastası, buğday kepeği, buğday tohumu, kırık buğday ve hidrolize buğday proteininden kaçının. Emülgatörler, mono- ve di-gliseritler, baharatlar ve karamel renklerinden uzak durun çünkü bunlar glüten içerebilir.

Editör: Sena ERDOĞAN