Yetişkinlikteki başarının yapı taşlarını oluşturan yaratıcı düşünme becerileri, sanatsal yetenekten, eleştirel düşünmeye, problem çözmeden, yenilikçi olmaya ve daha pek çok işleve hitap ediyor.

20 dakikada sonuç alınıyor: Dibi kararan tencereler ayna gibi oluyor 20 dakikada sonuç alınıyor: Dibi kararan tencereler ayna gibi oluyor

Peki, ebeveynlerin davranışları çocukların bu gelişimini nasıl etkiler. İşte cevabı…

OLUMSUZ ELEŞTİRİDEN KAÇININ

Çocuklar kendilerini ifade etme ve yaratıcı düşünme gelişimlerinde, çevreden gelen destek ve teşvike ihtiyaç duyarlar. Sürekli eleştirilmek çocukların kendilerine olan güvenlerini zedeler ve yaratıcı süreçlerine ket vurur. Çocuğun çalışmalarını sürekli eleştirmek özgüvenini zedelerken yaratıcılığını bastırabilir.

MÜKEMMELLİYETÇİ OLMAYIN

Çocuklardan her zaman mükemmel olmasını bekleyemeyiz. Çünkü onlar daha çok küçük. Bunu beklemek çocuğun yaratıcı riskler almasını engeller. Yaratıcılık, deneme-yanılma ve hatalardan ders çıkarma ile gelişebilecek bir süreçtir.

KARŞILAŞTIRMA YAPMAYIN

Çocuğunuzu diğer çocuklarla karşılaştırmak özgüvenini zedeler ve yaratıcı düşünmesini engeller. Her çocuğun kendine özgü özelliklerini unutmayın.

AŞIRI KORUMACI DAVRANMAYIN

Çocuklar özgürce hata yapmalı ve hatalarından ders çıkarmayı öğrenmeliler. Çocukları uzaktan kontrol etmek kaydı ile fazla kontrolcü davranışlardan kaçınmakta fayda var.

Editör: Yasemin Dülgeroglu