Erzincan Cimin Üzümü mayhoş tadı, siyah rengi ve iriliği ile diğer üzümlerden oldukça farklı bir lezzet sunar. Dünya’da eşsiz olan ve adından sıkça söz edilen üzümümüzü diğer üzümlerden ayıran yetiştiği yerin iklim özellikleri ve içerisindeki bileşimleridir. Buna yetiştiricilerin sevdasıda eklenince tadından yenmez. İşte Cimin Üzümünü diğerlerinden ayıran özellikler;
Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Erzincan (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gr tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4, orta kabuk kalınlığında, aromasıtatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgunsıklıkta, 300-1500 gr. salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Cimin Üzümünün bileşimi
Tanede; azot %0.36, fosfor %0.01, potasyum %0.20, magnezyum %0.008, kalsiyum %0.04. Yaprakta; azot %1.75, fosfor %0.30, potasyum %0.49, magnezyum %0.11, kalsiyum %1.47, demir %66.0, çinko %29.95, bakır %36.25.
Yetiştiği yerin coğrafi durumu bağların uzunluğunda oldukça etkili
Erzincan Ovası; Doğu Anadolu Bölgesi'nin Fırat Havzası'nda, takriben 38' 18-40'42 doğu boylamları ile 39-40'06 kuzey enlemleri arasında yer alan genellikle 1300-1500 m yükseklikte yamaç arazilerdeki biriktirme konileri üzerinde kurulmuş bağların son hududu Bayırbağ Köyünde 1700 metreye kadar ulaşmaktadır.
İklim Özellikleri Cimin Üzümünün yetişmesindeki en önemli faktör
En faydalı yağışlar; kış, erken bahar ve hasadı müteakip olan sonbahar yağışlarıdır. Kurak yaz dönemi içinde, üzümlere ben düştüğü zaman, mantari hastalıkların zuhuruna meydan vermeyecek şekilde yağan yağmurlardır. Omzaların suya ve sulama ihtiyacı, Haziran ayının başından başlayarak Eylül ayının ortalarına kadar devam etmektedir. En fazla su ihtiyacı, Temmuz ayının başı Ağustos ayının birinci haftasıdır.
Nisbi Nemin doğru oranda olması bulunmaz bir niğmet
Ortalama nisbi nem %58'dir. Nisbi rutubetin düşük ve sıcaklık yüksek olduğunda evapotransprasyon çok fazla olursa omcaların yapraklarına ve tanelerine zarara vermektedir.
Sıcaklık ortalaması üzümün sorunsuz yetişmesi için oldukça uygun
Yıllık sıcaklık ortalaması en az 9 derece (9-12) olan yerlerde yetişebilmektedir. Erzincan senelik sıcaklık ortalaması 10.7 derece, yaz ayları ortalaması 22.6 derece olmaktadır. Sıcaklık devamlı olarak 15-20 derecenin altına düşmemelidir.
Rüzgarlarda üzüm yetiştirmede oldukça etkin rol oynuyor
Kasım ayından Mayıs ayı ortalarına kadar esen Güney-Doğu rüzgarları ile yaz aylarında Kuzey ve Kuzey-Batı'dan esen ve ovada bariz olarak etkisini gösteren mevzii rüzgarlarıdır.
Kaynak; https://kudaka.ka.gov.tr/