GÜNDEM

Çiçek aşısı “maymun çiçeği” virüsüne karşı korur mu

Maymun çiçeği virüsü tüm dünyayı alarma geçirdi. Bilim insanları maymun çiçeğine karşı doğru aşıyı araştırırken vatandaşlarında en çok merak ettiği konulardan biri bu.

Abone Ol

Uzmanlara göre çiçek aşısı maymun çiçeğini önleme de etkili bir aşı türü. Günümüzde çiçek aşıları kullanımda değil. Bu aşı çok önceden yapılmış bir aşı. Ülkemizde ise 2 yıl önce ilk maymun çiçeği vakası duyuruldu. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, son yaptığı açıklamada, Türkiye'de güncel durumda herhangi bir vaka olmadığını belirtti.

Uzmanlar bulaşma yollarını anlatırken enfekte hayvanlara vurgu yapıyor.

Uzmanlara göre; maymun çiçeği virüsünün hayvanlardan insana bulaşması, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları, deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temasla veya ısırıkla olabiliyor. Ormanlık alanlarda veya yakınlarında yaşayan kişilerin enfekte hayvanlara maruz kalma riski olabiliyor. İnsandan insana bulaşması ise enfekte kişi ile uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan temas, enekte kişinin bazı eşyaları, (yatak çarşafı, havlu vb.) ile olabilir. Genelde aynı evi paylaşan kişilerde bu temaslar söz konusu.

Ağır seyreden vakalar olabilir.

Uzmanlara göre çocuklarda vakalar daha ağır seyredebileceği gibi, kişinin altta yatan hastalıkları varsa bu da virüsün ağır seyretmesine sebep olabilir.

Bu virüsün belirtileri, suçiçeği, kızamık, bakteriyel cilt enfeksiyonları, uyuz, sifiliz ve ilaca bağlı alerjiler gibi diğer döküntülü hastalıkları da benzediğinden tanının doğru yapılması şart.

198O ÖNCESİ DOĞANLAR AŞILI

Çiçek hastalığına karşı yapılan aşı maymun çiçeği virüsüne karşı da etkili. Ülkemizde 1980 yılına kadar çiçek aşısı rutin olarak uygulanıyordu. 1980 yılı öncesi doğumlular çiçek aşıları var ise maymun çiçeği hastalığına karşı korunuyor. Uzmanlar çiçek aşısının koruma oranının yüzde 85 olduğunu söylüyor. Ancak günümüzde çiçek aşısı uygulanmıyor. Modifiye edilmiş atenüe aşı virüsüne dayalı yeni bir aşı, 2019'da maymun çiçeğinin önlenmesi amacı ile ABD Gıda ve İlaç Ajansı (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansından (EMA) kullanım onayı almıştır. Bununla birlikte aşı kısıtlı olarak ulaşılabilir durumdadır. Klinik kullanımı 2 doz şeklindedir. Ülkemizde ise bu aşılardan bulunmuyor.