YAŞAM

Çalışma odanızda ne olmalı ne olmamalı

Tüm gününüzü geçirdiğiniz çalışma odalarınızın bir süre sonra hele birde tempolu ise oksijeni azalır enerjisi düşer. İşe gitmek istemezsiniz. Gitseniz de verimli çalışamazsınız. Bu olumsuz durumdan kurtulmanız için ofisleriniz de birkaç değişikliğe gidin.

Abone Ol

İşte size özel önerilerimiz.  Çalışma alanları genelde klasik bir ruhla ve sadece işe yoğunlaşmak için tasarlanan alanlardır. Öncelikle olanın renklerine bakın sizi karamsarlığa iten renklerden kurtulun. Değişim, boyama, kaplama yapabilirsiniz. Dağınık bir şey kalmasın kapalı dolap raf kullanabilirsiniz. Kurutulmuş veya dondurulmuş yani ölü olan tüm canlı dekorlardan kurtulun. Yerine doğal taş kristalleri örneğin kaya tuzu tercih edin. Ve tatbiki en önemlisi canlandırın. Aşağıda size ofisinizde kullanabileceğiniz bitkileri sıraladık. Size uyanlarla ofisinize hayat verin.

1-) Pachira – Para Ağacı

Parlak yapraklarıyla bir Bonsai türü de olan Pachira aquatica, oldukça güzel bir bitkidir. Susuzluğa dayanabilen bir bitki olması nedeniyle de oldukça tercih edilir. Tam güneşli veya kısmı güneş alan yerlerde yaşayabilir. Ortam sıcaklığı 16-18 derecelerdeyse en iyi gelişimi gösterir. Ancak çok soğuk havalardan korunması gerekir. Nemli topraklarda yaşamayı sever ancak sürekli ıslak bir toprak istediği anlamına gelmez. Para ağacının şans getirdiği ve uğurlu olduğuna dair inanışlar da bulunmaktadır. Bu nedenle çalışma alanlarında size de şans getirebilir.

2-) Pothos – Salon Sarmaşığı

Hava temizleyen bitkilerden biri olan salon sarmaşığı, Araceae familyasına ait bir türdür. Az ışıkta bile rahatça yaşar ve bol ışık alanlar yerlerde ise gelişimi oldukça hızlıdır. Görüntüsüyle bulunduğu ortamı adete doğal bir parka çevirebilir. Çünkü bakımı ve çoğaltılması kadar büyümesi de oldukça kolaydır. Sürekli sulama istemediği için bitki bakımında zorlananların bile rahatça bakabileceği bir türdür. salon sarmaşığı, içinde yetiştiği odanın havasını temizler ve kanlı gözlere ya da çeşitli göz hastalıklarına iyi gelir. Aynı zamanda katarakt, göz tansiyonu ve karasu hastalığının oluşmasını önler ve tedavisine yardımı dokunur.

3-) Crassula Ovata – Gollum

Crassulaceae ailesine ait olan Gollum bitkisi; yaprakları silindir şeklinde, uç kısımları delikli, sulu ve etlidir. Bazı türleri güzel kokulu beyaz, pembe çiçekler açar. Güneşe maruz kalırsa yaprak kenarları kızarır. Direkt güneş ışığı almadığındaysa daha rahat gelişir. Bakımı kolay ve rahat gelişen bir bitkidir. Ancak çok soğuğu sevmez. İdeal oda sıcaklığı onun için en iyi alandır. Gece gündüz bulunduğu ortamın havasını temizler.

4-) Alocasia Polly – Fil Kulağı

Dekoratif olarak oldukça hoş görünen fil kulağı bitkisi, Araceae familyasının Colocasieae grubuna ait yumrulu ve rizomlu bir türdür. Aydınlıktan faydalanmayı seven bu tür, filtrelenmiş gün ışığında ideal gelişimi gösterir. Havadar bir ortamda yaşamak en çok sevdiği şeylerin başında gelmektedir. Doğru bakım adımlarıyla oldukça büyük yapraklı ve güzel bir bitkiye dönüşecektir.  Caladium olarak da bilinen bu bitki zararlı toksik kimyasallar içeren bitki evcil dostlarımız için çok zararlıdır. Eğer dostunuz fil kulağını yerse ilk önce salyalanmaya başlar. Diğer tüm zehirlenme vakalarındaki gibi yenmesinin ardından yutma zorluğu ve kusma görülür.

5-) Calathea Lancifolia – Dua Çiçeği

Geceleri şeklini fiziksel olarak değiştiren ve adeta dua eden bir kişinin ellerini andıran Calathea Lancifolia, hassas yapraklı bir türdür. Bu çiçeğe dua adının verilmesinin çok gizemli ve özel bir öyküsü vardır. Akşam vakitlerinde dua çiçeğinin yaprakları havaya doğru kalkar ve dua etme eylemine benzetildiği için bu isimle anılır. Sıcak havaları sever ve ideal oda sıcaklığı onun için en iyisidir. Ülkemizde dua çiçeği olarak adlandırılan bu güzel bitki, yarı gölge alanlarda daha iyi gelişir. Yaz döneminde daha sık, kış döneminde ise daha seyrek sulama ister. Dans eden yapraklarıyla yaşam alanınıza oldukça güzel bir görüntü katacaktır.

6-) Sansevieria – Kılıç Bitkisi

Asparagaceae ailesinin bir üyesi olan sansevieria, kılıç bitkisi veya peygamber kılıcı olarak da bilinen bir türdür. Dayanıklı ve oldukça dirençli bir tür olması nedeniyle birçok yerde rahatlıkla yetişir. Aydınlık alanları seven bitki, iç mekanlarda dekoratif olarak oldukça şık bir görüntü sağlar. Uzun ve dik yapraklarıyla gören herkesi büyüleyen bu güzel bitki orta derecede bir büyüme hızına sahiptir. Karbondioksit seviyesini düşüren bu çiçek; ksilen, benzen, formaldehit, toluen gibi zararlı bileşenleri yükseltir. Kılıç çiçeği; evdeki kötü kokuları alır. Oksijen seviyesini çoğaltan ve karbondioksiti azaltan ve zararlı organik bileşikleri emen kılıç çiçeği, havadan kaynaklı olan alerjileri de önler.

7-) Dracaena Sanderiana – Şans Bambusu

Orta Afrika’ya özgü Asparagaceae ailesindeki çiçekli bir bitki türü olan Dracaena sanderiana, şans bambusu olarak bilinmektedir. Çin kültüründeki inanışa göre bulunduğu alana ve o alandaki kişilere uğur getirmektedir. Uç kısmı spiral veya düz şekle sahip olan bu güzel bitki, ofislerde şık bir görüntü oluşturmanızı sağlar. Cam bir vazoya koyarak dibine bir miktar su ekleyip bile bakabilirsiniz. Çalışma ortamına oldukça güzel bir doğallık katacaktır.

8-) Ocimum Basilicum – Fesleğen

Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının bir üyesi olan fesleğen, sakinleştirici özelliği sayesinde çalışma odasındaki stresi azaltacaktır. Kokusuyla da oldukça ferah bir ortam oluşturan bitki, tüketilebilir olmasıyla da avantajlıdır. Sağlık açısından size birçok fayda sağlar. Ekstra bir özellik olarak ise sivrisineklere karşı fesleğen iyi bir çözümdür. Fesleğenle hiçbir şey yapmam faydası da beni ilgilendirmez derseniz top gibi yeşilliğiyle size oksijen verir. Bulunduğu ortama bereket enerjisini çeker.